Duyuru

Collapse

Devamını görüntüle
See less

Kırlangıçotu, Schöllkrauf, Chelidonium majus

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Kırlangıçotu, Schöllkrauf, Chelidonium majus

    KIRLANGIÇ OTU



    Çok Yıllık | 0,3-0,8m | 5-10 Aylar | Ça,Ho,Na | Otu, Kökü | Hafif Zehirli

    Kırlangıçotu, Schöllkrauf, Chelidonium majus. L.
    Siğil otu Syn:Chelidonium grandiflorum
    Terma otu Chelidonium umbelliferum
    Kaşıntı otu
    Safra otu

    Familyası: Gelincikgillerden, Mohngewâchse, Papaveraceae

    Drugları: Kırlangıçotu;Chelidonii herba
    Kırlangıç kökü;Chelidonii radix
    Kırlangıçotunun çayı ve natürel ilacı, kökünün ise tentürü yapılır.

    Giriş: Gelincikgillerin bir alt grubu olan Chelidonieae; Kırlangıçotugillerin bilinen sadece bir tek bu türü mevcuttur. Zaman içinde bu tek türün yetiştiği ülke ve kültür bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanması ile farklı türler ortaya çıkmıştır. Bunlar;Derimsi yapraklı

    Kırlangıçotu; Chelidonium majus var. maius, Kertik çiçek yapraklı Kırlangıçotu;C. majus var. crenatum, Narin yapraklı Kırlangıçotu;C. majus var. tenuifolium ve Büyük yapraklı Kırlangıçotu; C. majus var. grandiflorum’u sayabiliriz. Kırlangıçotu M.Ö IV. yy.’dan beri başta karaciğer, safra, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına ve de siğile karşı kullanılmaktadır. Bitkinin kırlangıçotu diye anılmasının sebebi;kırlangıçların geldiği zaman çiçek açması ve kırlangıç kuşlarının yavruları yumurtadan gözlerine anne kuş tarafından birkaç damla bitki özü damlatılarak açılmasındandır.

    Botanik: Bitki Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgeleri ve Kuzey Amerika’da yabani olarak yetişir ve genellikle duvar dipleri, yol kenarları, harabeler, çit dipleri gibi insanların yaşadığı bölgelerde yetişir. kırlangıçotu 30-80 cm boyunda, çok yıllık, çok çatallı, uygun toprağı bulunca kümeler oluşturur. Kökü parmak kalınlığında, dışı esmerimsi kızıl, içinde sarımsı esmer veya esmerimsi kızıl renk tonlarında bir bitki özü bulunur. Alt yaprakları (roset yaprakları) uzun saplı kanat yapraklardan oluşur. Yumurta şeklinde kenarları kertikli veya topludur. Gövde yaprakları sapsız oturmuş vaziyette yine kanat yapraklardan oluşur ve ilkbaharda mavimsi yeşil sonbaharda sarımsı yeşil bir renk alırlar.

    Çiçekleri; taç yaprakları dört adet, oval veya yumurta şeklinde, altın sarısı renkte 0,8-1,5 cm uzunluğunda, 0,6-1,2 cm eninde, 12-20 döllenme tozluğu ve ortada bir göbeği vardır. Dalların ucundaki çiçek demetinde 4-12 çiçek bulunur. Meyveleri fasulye kapçığını andırır fakat oldukça ince ve uzun takriben 0,5 eninde 3-6 cm uzunluğunda ve içinde 4-6 adet yumurta şeklinde tohumları içerir.

    Yetiştirilmesi: Kırlangıçotu Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişebilir ve zaten Marmara ve Karadeniz bölgesinde yabani olarak yetişmektedir.

    Hasat zamanı: Eskiden Mayıs ve Haziranda çiçek açmaya başladığı an-dan itibaren kullanılması tavsiye edilmiş fakat son araştırmalarda bitkinin Temmuz ve Ağustos’ta en yüksek oranda alkaloit içerdiği tespit edilmiştir. Kırlangıçotu toplandıktan sonra 102-105 derecede hafif kavrulur ise birleşimindeki enzim bozulur ve böylece alkaloitlerin uzun süre muhafazası mümkün olur. Alkaloitlerin yapısını bozan enzim ancak 100 derecenin üzerinde devre dışı kalmaktadır. Hafif kavrulduktan sonra bitki ya kurutulur ya çayı yapılır veya tentürü yapılır.
    Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutul-malıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

    Birleşimi:
    1) Kırlangıçotunun birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz:
    a) Alkaloitler %0,1-2 arasındadır ve Alman kodeksi en az %0,6’yı şart koşmaktadır.Eskiden ana alkaloitin Chelidonin olduğu iddia edilmiş fakat son yılarda yapılan araştırmalarda Coptisin’in ana alkaloit olduğu ispat edilmiştir. Alkaloitler açık formül yapılarına göre 3 önemli gruba ayrılırlar;
    1) Benzophenanthridinler; Chelidonin, Sanguinarin, Chelerythrin, Norchelidonin, İsochelidonin ve Türkiye’nin
    2) Protoberberinler; Coptisin (ana alkaloit), Berberin, Stylopin
    3) Protopinler; Protopin ve Allocrytopin
    b) Organikasitler; Chelidonasit, Malikasit (elma asidi), Limon asidi (sitrik asit)
    c) Zimtasit türevleri (tarçın asit türvevleri); Cafteoyl-L-Âpfelasit, 2-(-) Cafteoyl-D-Glycerinasit ve 4-(-)-Cafteoyhtrihydroxybutrikasit
    d) Biogen aminler; Histamin, Methylamin, Tyramin ve Cholin
    e) Ayrıca Curotinoitler, Saponinler, Enzimler, Mineraller ve vitaminler içerir.
    2) Kırlangıç kökü %1-3 oranında alkaloit içerir ve ana alkaloit Chelidonindir, diğerleri ise takriben aynıdır.
    3) En yüksek oranda Alkaloitleri ise olgunlaşmamış meyveleri içerir. Olgunlaşan meyveler ise alkaloit içermez.

    Tesir şekli: Safra artırıcı, kramp çözücü, teskin edici, kalp gücünü ar-tırıcı, koronerleri genişletici, kandaki şekeri düşürücü, antibakteriyel (bakterileri öldürücü) ve ağrıları dindiricidir.

    Araştırmalar: 1930’lu yıllardan günümüze kadar yapılmış ve safrayı ar-tırıcı, safra yollarını açıcı, safra kesesi, mide ve bağırsaklardaki krampları çözücü olduğu araştırmalarla belgelenmiştir. Bu araştırmalar ve deneyler sonucunda birleşimindeki alkaloitlerin ve fenollerin (zimtasitler) tek başına önemli bir etkiye sahip olmadığı fakat birleşimindeki toplam ekstrenin % 116 gibi büyük bir safra artışı ve safra akışında artma olduğu ve krampları çözdüğü tespit edilmiştir. Bu araştırmalardan bazıları; 1949’da Eichenholz, 1971 ve 1975’te Baumann, 1959’da Tschaikowski, 1977’de Virgin, 1971’de Lennemann, 1995’de Winterhoff ve Kriebel ve ekibi 1993’de tedavi denemeleri yapmıştır. (TP.122)
    1) Winterhoff ve ekibi 1995’de 60 safra, mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan hastalar üzerinde tedavi denemesi yapmış ve bu hastaların safra, mide ve bağırsak krampları tamamen iyileşmiştir. (TP.122)
    2) R.Kniebel ve N.Urladner Berlin’deki 60 doktorla birlikte 608 safra, mide ve bağırsak kramplarından rahatsız olan hastalar üzerinde Kır-langıç ekstresinden elde edilen draje ile tedavi denemesi yapılmış ve hastaların %87,4’ünde iyileşme görülmüş ve %97,4’ünde yan etki görülmemiştir. (ZP.6.97.356)

    Kullanılması:
    a) Araştırmalara göre; Kırlangıçotu preparatları (çay, tentür, ekstraht, damla, hap v.s) başta safra, mide ve bağırsak kramplarına karşı kul-lanılır.
    b) Komisyon E 90 No’lu ve 1985 tarihli Monografisi’ne göre başta safra yolları, mide bağırsak kramplarına karşı kullanılır.
    c) Hepatit (sarılık), safra kesesi iltihabı, safra taşları, karaciğer iltihabı, akciğer iltihabı, ishal, melankoli, korku ve dilin kenarlarında diş izleri varsa Kırlangıç tentürü kullanılır.
    d) Halk arasında; safra kesesinin tıkanması, pankreas zafiyeti, karaciğer şişmesi, mide-bağırsak üşütmesi, boğmaca, astım bronşit,romatizma, nikris, ödem, deri hastalıkları ve sedef hastalığına karşı kullanılır.

    Çayı: İki kahve kaşığı demliğe konur. Üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir.5-10 dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.

    Çay Harmanları;

    Gökçek akne çayı;
    20 g Atkuyruğu otu
    10 g Kayış kıran kökü
    20 g Kırlangıçotu
    10 g Şahtere otu
    20 g Koyungözü otu
    20 g Menekşe otu

    Gökçek romatizma çayı;
    20 g Harpapa kökü
    20 g Kırlangıçotu
    20 g5 Isırgan otu
    10 g Atkuyruğu otu
    10 g Civanperçemi
    20 g K.hindiba otu+kökü

    Gökçek safra çayı;
    20 g Devedikeni tohumu
    20 g Zerdeçal kökü
    20 g Kırlangıçotu
    20 g Pelin otu
    20 g K.hindiba kökü

    Gökçek deri hastalıkları çay;
    20 g Isırgan otu
    20 g Kırlangıçotu
    20 g Atkuyruğu otu
    20 g Ceviz yaprağı
    20 g Menekşe otu

    Gökçek kramplı safra ve mide rahatsızlıkları çayı;
    40g Hindiba otu kökü
    30 g Enginar yaprağı
    30 g Kırlangıç otu

    Gökçek safra ve mide krampları çayı;
    40 g Kırlangıçotu
    30 g Cava Zerdeçal kökü
    30 g Pelin otu

    Gökçek Safra çayı;
    40 g Nane yaprağı
    30 g Cava Zerdeçal kökü
    20 g Kırlangıçotu
    10 g Şahtereotu

    Ekstresi: Kırlangıçotunun Etanol ile ekstresi yapılır ve elde edilen ekstreden günde 3-4 kez 15-20 damla 6-8 hafta süreyle alınır. Aynı ten-tür gibi kullanılır ve posyonları hazırlanır.

    Hazırlanışı: Kırlangıçotunun sadece kökü tentür yapımında kullanılır. Sökülen köklerinden 100 gr yıkanıp temizlendikten sonra ince ince kıyı-larak bir şişeye doldurulur ve üzerine 500 ml %70’lik Etanol ilave edilir. Şişe iki günde bir çalkalanır, 6-8 haftasonra süzülerek Homeopati’de <> adı ile anılan tentür elde edilir. Tentür hazırlanır ve hazırlandıktan sonra güneş ışınlarından uzakta muhafaza etmek gerekir. Kırlangıç tentürü de aynı ottan elde edilen çay, ekstre veya haplar gibi aynı şekilde ve maksatla kullanılır. Günde 3-4 defa 15-20 damla 6-8 hafta süreyle alınır ve yukarıdaki çay harmanlarından da aynı şekilde tentür elde edilebilir.

    Hastalığın belirtisi (semptom):
    1) Şayet sağ kürek kemiğinin altı ağrıyorsa,
    2) Deri ve gözler sararmış,
    3) Karaciğer in üstü basınca ağrıyor ve karaciğer şişmiş ise,
    4) Soğuk havalarda ağrılar artıyor ve sıcakta azalıyorsa,
    5) Sıcak oda da yemek yiyince ve sıcak yiyip içince ağrılar azalıyorsa,
    6) Kişi peynir ve ete karşı mesafeli davranıyorsa,
    7) Sağ ayak soğuk, sol ayak normal ise,
    8) Ağrılar düzenli olarak özellikle de gece geliyorsa,
    9) Hava değişince ağrılar artıyorsa o zaman Kırlangıç tentürü veya diğer ilaçlar gerekli demektir. Dişlerin dil üzerindeki baskı izi, nefes kokusu, dildeki tabaka belirtilerindendir.

    Yan tesirleri: Şayet tarife uyulmaz ise ve aşırı miktarda alınır ise hafif mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Kırlangıçotu toplandıktan sonra 105 derecede hafif kavrulduktan sonra kurutulur. Böylece sağlıklı kurutulmuş olur.
    Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

  • #2
    Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

    Yorum yap


    • #3


      Kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir?

      Kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir son zamanlarda sık merak edilen sorulardan birisi. Ülkemizde yetişen ve oldukça şifalı bir bitki olması nedeniyle dikkat çeken kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir bilmiyorsanız artık yeni bir besin ile tanışmanızın tam zamanı. İnsan vücudu için birçok etkisi olan bitkiyi aktarlardan satın alabilir, çay olarak tüketerek tüm faydalarından yararlanabilirsiniz. Peki, kırlangıç otu neden bu kadar merak ediliyor? Kırlangıç otu nedir, faydaları nedir sizler için derledik, işte o maddeler…


      Şifalı doğal bitkilerin gücüne inanıyorsanız kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir merak ettiğiniz sorulardan birisi olabilir. İnsan vücudu için faydaları ile bilinen bir bitki türü olan kırlangıç otunun faydalarını öğrendikten sonra bu şifalı bitkiyi mutfaklarınızdan ayırmak istemeyeceksiniz. Temmuz ve ağustos aylarında hasatı yapılan bir bitki türü olan kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir öğrenerek yakın dönemlerde hasatı yapılacak olan bitkiden faydalanabilirsiniz. Kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir yazımızın devamında yer alıyor, göz atmadan geçmeyin.

      Kırlangıç otu nedir?
      Kırlangıç otu nedir, gelincikgiller familyasının bir üyesi olan kırlangıç otu, 30 ile 80 cm boyutlarda yetişen ve kaşıntı otu olarak da adlandırılan bir bitki olarak dikkat çekiyor. Sarı renkli yapraklara sahip ve kök kısmı parmak kalınlığında olan kırlangıç otunun hasat zamanı ise her yıl temmuz ile ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneşe maruz kalmadan kapalı bir yerde kurutabileceğiniz kırlangıç otu en çok çay olarak tüketiliyor. Kırlangıç otu nedir ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişen bitki ile dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise sapından çıkan renkli sıvının zehirli olduğu gerçeği. Mutfaklarınızda şifalı bir ürün olarak kullanabileceğiniz kırlangıç otunun faydaları ise yazımızın devamında yer alıyor, göz atmadan geçmeyin.

      Kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir


      Kırlangıç otu faydaları nelerdir?

      Şifalı bir bitki olduğu bilinen kırlangıç otu faydaları saymakla bitmiyor. İnsan vücudu için birçok farklı etkisi olan kırlangıç otu faydaları ile tüketilebilir doğal ürünler arasında yer alıyor. Bu mucizevi bitkinin faydaları neler, gelin birlikte göz atalım.

      Kan kanserine karşı etkili

      Kan kanserine karşı etkili olduğu bilinen bir bitki olan kırlangıç otu kanı temizlemesi ile dikkat çekiyor. Kanı temizleyen ve kan yapan bir bitki türü olan kırlangıç otunu etkili olabilmesi için ısırgan otu ve mürver ağacının yaprakları ile birlikte kaynatıp günde 2 litre tüketebilirsiniz.

      Göz sorunlarını tedavi ediyor

      Kırlangıç otunun yapraklarını eliniz ile sıktığınızda ortaya bir sıvı çıkacak. Bu sıvıyı göz kapaklarınıza sürerek katarak gibi göz kusurlarını ve göz yorgunluğu gibi sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.

      Böbrek rahatsızlıklarının yan etkilerine karşı etkili

      Böbrek rahatsızlığına bağlı bir biçimde kadınlarda ortaya çıkan kıllanma sorunlarına iyi gelen kırlangıç otunu doğru kullanım için kırlangıç otundan elde edilen suyu kıllanma olan bölgelere sürmek etkili olacaktır. Bekleme süresinden sonra cildinize papatya kremi sürerek cildinizi nemlendirebilirsiniz.

      Karaciğer rahatsızlıklarında tedavi edici etki

      Karaciğer hastalıklarından muzdaripseniz kırlangıç otu kullanabilirsiniz. Kırlangıç otu faydaları arasında yer alan bu etki özellikle sarılık sorunu olan kişilerde çok etkili. Safra taşı düşürülmesinde de etkili olduğu bilinen kırlangıç otunu düzgün kullanım için düzenli olarak kullanmalısınız.

      Akciğer ve karaciğer iltihabına iyi geliyor

      Kırlangıç otu faydalarından bir diğeri ise akciğer ve karaciğer iltihabına ve olası yan etkilerine iyi gelmesi. İshali önleyen kırlangıç otu bunun yanı sıra sapından çıkan sıvı ile de siğil ve nasır tedavisinde oldukça etkili.

      Kırlangıç otu çayı nasıl hazırlanır?

      Kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir


      Malzemeler

      -2 tatlı kaşığı kurutulmuş kırlangıç otu
      -2,5 su bardağı su

      Nasıl yapılır?

      2,5 su bardağı suyun içinde 2 tatlı kaşığı kurutulmuş kırlangıç otunu 10 dakika boyunca demleyin. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. Etkili olması için düzenli kullanmanız gerekiyor.

      Yorum yap

      Hazırlanıyor...
      X