Duyuru

Collapse

Devamını görüntüle
See less

Sakız Damlası, Damla Sakızı, Sakız ağacı asırlardır şifa kaynağı!, Kansere Doğal Çözüm

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • #16
    Damla Sakızlı Pasta

    Damla Sakızlı Pasta denemeyenler için oldukça iyi bir tecrübe olabilir;bu yazımızda evde nasıl hazırlayacağınıza dair bildiler vermeye çalışacağız.
    Damla Sakızlı Pasta Nasıl YapılırGerekli Malzemeler:1 su bardagi un, 1 su bardagindan iki parmak az seker, yarim su bardagi sivi yag, 3 su bardagi sut, 4 tane damla sakizi, 1 paket petit-beur biskuvi (400 gr), ayrica yarim bardak sut.YapılışıBir kapda siviyagda unu sararana dek, kavurun.
    Uzerine sekeri, sakizlari ve sutu ekleyin ve kaynayana dek sürekli karistirin.
    Damla Sakızlı Pasta Tarifi

    Kaynamaya baslayinca (kati bir kivam elde edeceksiniz) atesten alin.
    Tepsinin (ben en kucuk boy borcam kullandim) en altina bir kat muhallebiden dokun.
    Uzerine sute batirip yumusattiginiz biskuvilerden iki kat doseyin.
    Uzerine tekrar kalan muhallebiyi dokun.
    Hindistan cevizi veya tarcin veya findik/fistik ile susleyip, servis yapin.

    Yorum yap


    • #17
      Damla Sakızlı Muhallebi

      Damla Sakızlı Muhallebi bu tür tatlılar arasında en çok tercih edilenidir.Bunun Nedeni damla sakızı ve aramasının muhallebiye inanılmaz lezzet vermesinden kaynaklanmaktadır.

      Doğal Damla Sakızlı Muhallebi 150 gr muhallebiyi hiç damla sakızlı yemeyenler için üretilmiş gerçek lezzeti yaşatan bir üründür. İçindekiler: Şeker, Mısır Nişastası, Pirinç Unu, Damla sakızı%l,23, Maltodekstrin, Doğala özdeş
      Damla Sakızı Aroması, Doğala Özdeş Vanilin AromasıDamla Sakızlı Muhallebi Kullanım Bilgisi:
      Bir tencereye 750 ml sütü boşaltın. Üzerine DamlaSakızlı Muhallebi toz karışımı ilave ederek orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya
      Damla Sakızlı Muhallebi Hazırlama
      başlayınca 100 g rmargarin ilave edin 3-4 dakika daha karıştırarak pişirin. Muhallebiyi çırpma kabına aktarıp mikserin en 3/üksek devrinde 5 dk. çırpın, kaselere dökerek soğuk servis yapın.
      Muhafaza Şartları :
      Serin Kuru ve Kokusuz yerde saklayınız. Direkt Güneş Işığından Koruyunuz.
      Muhallebi Nedir
      Muhallebi süt kullanılarak yapılan bir çeşit tatlı. Birçok çeşidi bulunmaktadır.
      Muhallebi için:
      1 lt. süt
      1 su bardağı toz şeker
      1 su bardağı pirinç unu,
      1 pk vanilya
      Süslemek için:
      Ceviz veya fındık
      Yapılışı
      Bir kapta sütü ve pirinç ununu iyice karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca şekerini ekleyerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Son olarak vanilyayı ekleyin. Üzerini süslemek için dövülmüş ceviz ya da fındık içi serpin. Dolapta soğuduktan sonra servis yapılır.

      Yorum yap


      • #18
        Damla Sakızının Üretimi

        Doğal damla sakızı her yıl Haziran’dan Eylül’e, hava şartları iyi gittiğinde Ekim ayına kadar üretilir. Ancak doğal damla sakızı Eylül’den Ekim ayının 15′ine kadar, sertleşmesi düzenli bir hale geldiğinde toplanır. Son toplama tarihi iki hafta daha uzayabilir; ancak bu Sakız Adası Valiliği’nin iznine tabidir. Haziran ortasından Temmuz ayının başına kadar doğal damla sakızının
        Damla Sakızı Toplamadan Önce

        toplanmasından önce tablalar hazırlanır. Bu işlem doğal damla sakızı ağacının etrafını çevreleyen alanın temizlenmesi ve düzleştirilmesidir. Hava şartlarına bağlı olarak, doğal damla sakızı yetiştiricileri, doğal damla sakızı ağaçlarını temizlemek için, özel olarak dizayn edilmiş kürekler, malalar ve kazıma aletleri kullanırlar. Bu iş en zor ve en masraflı olanıdır. Mala daha kesin ve uzun vadede en iyi sonuç verdiği için, bu aletler içerisinde en yaygın olarak kullanılanıdır. Daha sonra, temizlenen alan süpürge ile veya doğal damla sakızıağacının yeşil yaprakları ile süpürülür. Bundan sonraki faaliyet Yunanca’da yeri beyaz kille aynı seviyeye getirmek anlamına gelen “asprochomastrima”dır. Kil, yüzeyi tamamen pürüzsüz hale getirmek için iyice elenir, yayılır ve basılır. Beyaz kilin tercih edilmesinin sebebi, doğal damla sakızı üzerine düştüğünde, daha parlak hale gelmesi ve rahat kurumasıdır.
        Damla Sakızının Üretimi İşlem Sırası
        İlk Kesim

        Başlangıç faaliyetleri tamamlandığında, “riniasma” denilen, ağaç gövdesi üzerindeki ilk kesim başlar. Bu işlem “keditiri” denilen ve kesmeye yarayan özel bir aletle veya
        Damla Sakızı İlk Kesim İşlemler

        küçük bir çekiçle 10- 15 mm uzunluğunda, 4- 5 mm derinliğinde yarıklar açmaktır. Bu sabah saatlerinde yapılır. Bu yolla, ağacın kabuğu açılarak doğal damla sakızının dışarı sızması sağlanır. Kesim gövdenin dibinden başlar ve yukarı dallara doğru yaz boyunca devam eder. Yarıkların sayısı ağacın boyutuna ve yaşına bağlıdır ve bütün kesme işlemi boyunca20′den 100′e ulaşır. Bu işlem haftada iki kez tekrarlanır ve 5-6 hafta sürer. Şu da belirtilmelidir ki düzeltilmesi kolay olduğundan üreticiler tarafından çapraz kesim tercih edilmektedir.
        Son Toplama

        İlk kesimden sonra 5-6 hafta boyunca ikinci kesim gerçekleşir. Bu sırada her ağaç 10-12 kez kesilmelidir. Doğal damla sakızı sertleştikten 15-20 gün sonra Eylül ayını ikinci yarısında, ikinci doğal damla sakızı toplam işlemi gerçekleşir ve bu sırada üreticiler, sakız ağacınıngövdesindeki ve yerdeki sakız damlalarını bir araya getirmek için özenle çalışırlar. Doğal damla sakızının çıkarılması ve toplanması geleneksel metotlarla yapılır. Ancak bu metot son zamanlarda nadir kullanılmaktadır. Bunun sebebi; zor olması ve çok sayıda çalışanı gerektirmesi dolayısıyla da üretim maliyetlerini yükseltmesidir. Üreticiler bu olumsuzluktan kurtulmak için çok çeşitli teknikler ve materyallerden yaralanmak istemişler ancak hiç bir başarı elde edememişledir. Bu da, bu güne kadar geleneksel metodun uygulana gelmesi ve doğal damla sakızı üretiminde sürekli bir düşüş sonucunu getirmiştir.
        İlk İşlemden Geçirilmesi

        Doğal damla sakızının en son toplanmasından sonra bütün üreticiler “Tahtatrisma” denilen işlemi uygularlar. (Tahtarisma: Doğal damla sakızının yapraklardan ve
        İlk Kesim İşlemi Uygulanması

        topraktan arınması için elenmesi işlemidir.) Daha sonra sabunu soğuk suda çözerek, bol sabun köpüğü ile, doğal damla sakızını yıkarlar ve iyice durularlar. Bu işlem bir kaç kez tekrarlandıktan sonra, doğal damla sakızı, evlerde iyice kuruması için serilir. Doğal damla sakızı kuruduğunda evin kadınları, yazın evin dışında oturarak, kışın ise şirketlerin içinde “Tsibima veya pecking” tabir edilen işlemle meşgul olurlar. Tsibima veya Pecking sırasında doğal damla sakızı damlalarına yapışmış olabilecek bütün yabancı maddeler ayıklanır.
        Ticari İşlemler İlk temizleme tamamlandıktan sonra, her üretici bütün ürettiğini Doğal Damla Sakızı Üreticileri Birliği’ne götürür. Orada Birliğ’in teknik elemanları bütün kategorilerin kontrolünü yapar. Daha sonra Birlik, ağırlık listesini yayınlar ve doğal damla sakızının alım ve pazarlama işlerini üstlenir.

        Yorum yap


        • #19
          Sakız Ağacının Üretimi

          Sakız Adası’nın doğal damla sakızı, antik çağlardan beri bilinen, “skinari” veya “pixari” adıylada anılan doğal damla sakızı ağacından etrafa yayılan doğal bir reçinedir. Bilimsel adı “Pistacia Lentiscus Var Chia” veya” latitolia”dır. Yalnızca Sakız Adası’nda -özellikle güney kesiminde- yetişmektedir. Pistacia ailesine bağlı, “Pistacia” veya
          Sakız Ağacı Üretimi ve yetiştirilmesi
          “Pistacia Lentiscus” türlerinin varyasyonu olan bir bitkidir. Antik çağlardan günümüze kadar Sakız Adası’nı ziyaret eden doğa bilimci ve gezginlerin çoğu doğaldamla sakızına ve doğal damla sakızı ağacına özel bir ilgi göstermişlerdir. Hepsi neden doğal damla sakızının Dünya’da yalnızca Sakız Adası’nın bu küçük kesiminde (Mastichochoria adıyla anılan doğal damla sakızı üretilen köylerinde) üretildiğine bir açıklama getirmeye çalışmışlardır. Bilimsel açıklamalar bu gerçeği yer altı sularına ve volkanlara, hatta genellikle ılıman olan iklime bağlamışlardır. Sakız Adası’nda kışlar ılımandır ve sıcaklık nadiren sıfırın altında 2-3 dereceye düşer. Bu genel olarak tarım için bir felaket olsa da, doğal damla sakızı üretilen köylerin yararınadır. Doğal damla sakızıağaçları: bol kireçtaşlı kültürlü toprakta, taşlı ve bereketsiz toprağa göre daha iyi yetişmekte ve daha uzun yaşamaktadır. Neme dayanamamaktadır; çünkü nemli toprak hava almasını zorlaştırmakta ve yaşam süresini kısaltmaktadır. Düzenli sulamaya ihtiyaç duymakta olup, adadaki kurak dönemlerde doğal damla sakızı üretiminde belirgin bir düşüş görülür.

          Sakız Ağacı Yapısı
          GÖVDESİ

          Doğal damla sakızı ağacının gövdesi düz değildir. Gençken açık gri renkte,
          Sakız Ağacı Gövdesi ve yapısı nedir
          ileri yaşlarında kül karası rengindedir. Çam ağaçlarında olduğu gibi gövdeden ayrılması zor olan “riknides” adıyla anılan çizgilerle kaplıdır ve pürüzlüdür. Kökleri boyu 20 metreye ulaşıncaya kadar büyür ve yayılıp yatar.
          YAPRAKLARI

          Doğal damla sakızı ağacının yaprakaları birleşiktir. Üç ila dört koyu yeşil parçanın birleşiminden oluşmuştur ve mersin ağacınınkiler gibi
          Sakız Ağacı Yapraklarının yapısı ve özellikleri
          pürüzsüzdür. Doğal damla sakızı ağacı her zaman yeşil kalan bodur ağaççıklardandır ki bu da yapraklarını dökmediği anlamına gelmektedir. Doğal damla sakızı ağacı 2- 3 metre, bazen de 5 metre uzunluğuna ulaşabilmektedir.
          ÇİÇEKLERİ

          Doğal damla sakızı ağacı “Dioecious”tur ve çiçekleri Mart ortasında ilk kez ortaya çıkan küçük formda, kalın çiçek livalarıdır. Nisan başlarında ağaç çiçeklerle doludur.
          Sakız Ağacı Çiçekleri

          Yorum yap


          • #20
            Damla Sakızlı Kahve

            Damla Sakızlı Kahve Özellikle Türk kahvesi sevenlerin en çok tercih ettiği çeşittir.Bunun neden damla sakızının araması kahve ile çok iyi uyum sağlamasıdır.
            Artık bir çok kahve üzerine uzmanlaşmış kafe,satış noktalarında en çok satılan ürün haline gelmiştir.

            Damla sakızının yararları saymakla bitmiyor, işte bu nedenle sadece Ege topraklarına bahşedilen bu mucizeye olan talep de her geçen gün artıyor. Ancak artan talep yalnızca damla sakızının kendisiyle sınırlı değil. 4 sene önce kahve tiryakileriyle tanışan damla sakızlı Türk kahvesi de halk arasında rağbet görüyor. Üstelik sadece ülkemizden değil dünyanın her yerinden alıcı buluyor. Tabii bu talebe paralel olarak ürün gamlarında sakızlı Türk kahvesine yer veren kahve ve market zincirlerinde de bir artış söz konusu.
            Damla Sakızlı Kahve Tarihi
            Sakızın ana vatanı Yunanistan’ın Sakız Adası’nın Güney’i. Zaten damla sakızlı Türk kahvelerini piyasaya sunan firmalar da sakızı buradan ithal ediyorlar. Ancak 1920′lere kadar sakız ağaçlarıyla ünlü Çeşme Yarımadası’nın sakız tarımı konusunda başı çektiğini söylemek mümkün. Çeşme bölgesindeki sakız ağaçlarının akıbetini şöyle açıklıyor: “1924′teki
            Damla Sakızlı Kahve Nedir
            mübadeleye kadar Anadolu’da yaşayan Rumların önemli gelir kaynaklarından birini sakız oluşturuyordu. Mübadeleden sonra büyük bölümü Girit ve Pire’ye giderek yanlarında sakızı da götürdü. Ancak buralarda aynı toprak koşulları olmadığından sakız tarımı yapamadılar. Çünkü sakız bol kireçli toprak istiyor, toprağın yüzde 50′den fazlası kireçli olmak zorunda. Kavala ve Selanik’ten Çeşme dolaylarına gelen muhacirler ise sakız tarımını bilmediklerinden bu ağaçları kesip yerlerine tütün ekmişler ve sakız ağaçları giderek yok olmuş. Çeşme Yarımadası’nda o zamanlar 160 bin sakız ağacı vardı. Şimdi bu sayı 1.000′i zor bulur.”

            DAMLA sakızlı Türk kahvesinin giderek daha çok talep görmesiSon dönemde Çeşme ve Alaçatı dolaylarında ‘kahve aromasına nasıl lezzet katarız’ düşüncesi ile talep daha da arttı. Ancak hepsinde gerçek damla sakızı kullanılmıyor, piyasada aromalı ürünler de var.”
            Sakıza olan talebin bu kadar yoğun olması ise ilaç endüstrisinde çok yaygın olarak kullanılmasına bağlı. Öyle ki 1999′da sakız reçinesinin kilosu 10 Euro’yken, 2008′de bu rakam90 Euro’ya çıkmış durumda. Şu anda ise damla sakızın kilosu Türkiye’de 400 YTL.
            İzmir ve çevresinde çok tutulup sevilen damla sakızlı Türk kahvesinin İstanbul’daki popülaritesini ölçmek için Mısır Çarşısı’na girdiğimizde karşımıza ilk olarak Malatya Pazarı çıkıyor. Müşteriler çoğunlukla damla sakızını tatlılara koymak için alsalar da mide ağrısını geçirdiğini, yarım kilo balın içine 100 gram konulup tahta kaşıkla karıştırıldığında astım, nefes darlığı ve kalbe iyi geldiğini söyleyenler de oldukça fazla. Ancak Malatya Pazarı’ndan , damla sakızlı Türk kahvesini en çok Arap turistlerin aldığını söylüyor, damla sakızını ise onlarca kilo alan Araplar bile var.
            Damla sakızlı Türk kahvesinin, damaklarda ayrı bir lezzet bıraktığını ve beğenilerek içildiğini belirtiyor. “Damla sakızlı Türk kahvesi, zihin açıcı, ağız kokusunu giderici özelliklere sahip. Firmamızda hem kendi damla sakızlı Türk kahvemizi hem de Ege Bölgesi’nden gelenleri bulabilirsiniz.” aromayla kokulandırılan damla sakızlı Türk kahvesi, orijinalinden kolayca ayırt edilebiliyor. Çünkü orijinalini içtiğinizde damla sakızı tane tane dişinize geliyor.

            Yorum yap


            • #21
              Sakız ağacı asırlardır şifa kaynağı!

              İzmir`li çevreciler eskiçağlardan beri insan sağlığı için kullanılan sakız ağacını yaşatmak için 17 bin fidan dikti...

              Yarımada Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Ümit Bora, İzmir ve çevresinde sakız ormanları oluşturulması için yürütülen çalışmalarda, Urla`da 17 bin sakız ağacı fidanı dikiminin yapıldığını söyledi.

              Bora, Çeşme, Urla ve Karaburun`da dikilmeye başlanan sakız fidanlarının 7-8 yıl sonra Türkiye`ye büyük kazanç getireceğini bildirdi.

              Ege Üniversitesi(EÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat İsfendiyar`ın çalışmasına göre, Türkiye`de yılda 150-160 ton sakız reçinesi kullanıldığını, İzmir`in Çeşme ilçesi Çiftlikköy ile Alaçatı beldesinde sakız üretimin yapıldığını ifade eden Bora, Çeşme`deki 250 yaşlı sakız ağacının 1995 yılında Anıtlar Kurulu kararıyla koruma altına alındığını dile getirdi.

              Bora, Sakız Ormanları Projesi`nin uygulandığı bölgelere eko–turizm yapılabileceğini, sakız reçinesinden sakız aromalı yiyecek ve içecek, sakız reçeli, rakısı, tatlı ve dondurmalarının satışa sunulabileceğini bildirdi.

              Eski çağlardan bu yana kullanılan sakız ve sakız yağının insan sağlığına katkıları olduğunu, pek çok hastalığı tedavi edici özelliği bulunduğunu, bu konuda moleküler düzeyde araştırmaların sürdüğünü savunan Bora, sakızın bazı tıbbı özelliklerini ve kullanıldığı alanları şöyle özetledi: ``Antiseptik maddeler içerdiği için ağız hijyeni sağlar. Fazlası reflüyü tetikler, dikkatli kullanılmalıdır. Mide, bağırsak enfeksiyonlarında kullanılır. Helicobacter pylori (midede ülser ve kansere sebep olan bakteri) üzerinde etkili olduğu saptanmış. Yara merhemi yapımında kullanılır. Şekeri ve kolesterolü düşürür. Ayrıca, diş macunlarında, rakı (mastika), likör yapımlarında, tatlılarda, dondurmada, gemilerde su içinde kalan bölümlerde (yosun ve diğer canlıların yapışmasını önlemede), yağlı boya tablolarda vernik olarak kullanılmaktadır. Parfümeride de kullanılıyor.``

              SAKIZ NASIL BİR BİTKİ?

              Sakız, adını verdiği Sakız Adası ile Çeşme yöresinde doğal olarak yetişen ve reçinesinden yararlanılan, 4-5 metre boyunda, her zaman yeşil, ağaççık veya çalı şeklinde bir bitki. Dişi ve erkek çiçekleri ayrı bitkilerde barınan sakızda erkek bitkilerin sakız randımanı dişilerden fazla oluyor. Tek veya üç-dört gövde üzerinde terbiye edilen sakız, dekoratif görünümü ve hoş kokusu nedeniyle bahçe düzenlemesinde de kullanılabiliyor. Her zaman yeşil olması ve toprağı örtmesi nedeniyle toprak erozyonunun önlenmesine de katkı sağlayan sakızın kökleri, 20-25 metre derinliğe kadar uzanabildiği için kuraklığa incir ve zeytinden daha iyi dayanıyor.

              Sakız, arazi yangını gibi olumsuz koşullardan sonra bile kısa sürede kendini yeniliyor. Kıyı bölgelerinde tuza dayanıklı olan sakız yavaş gelişiyor ve 100 yıldan fazla yaşıyor. 5 yaşından itibaren sakız salgılayan bu bitki, 15 yaşından itibaren bitki başına 1-2 kilogram sakız veriyor. Bir kilogram sakızın fiyatı ise kalitesine göre 75- 150 dolar arasında değişiyor. Sakız yüzde 1 ila yüzde 3 arasında esansiyel yağ içeriyor.

              tümgazeteler
              Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

              Yorum yap


              • #22
                Sakız Ağacı, Damla Sakızı, Pistacia lentiscus L, Kansere Doğal Gözüm

                05 Şubat 2016, 09:40
                Sakız ağacının toprak üstü kısımları, idrar söktürücü özelliklerinden dolayı
                uyarıcı olarak kullanılmasının yanı sıra hipertansiyon, öksürük, boğaz ağrıları, ekzama, karın ağrısı, böbrek taşları ve sarılık tedavisinde kullanılmıştır [28,29].
                Yapraklardan ve ince dallardan elde edilen yağ bakterilere karşı vasat bir etkinlik gösterip ve mantara karşı tamamen etkisiz kalmasına rağmen, sakız reçinesinin uçucu yağı mikroorganizmalara ve mantara karşı çok etkili olduğunu kanıtlamıştır [30].
                Gallik asit ve onun türevlerinin varlığı, meyvelerdeki1,2, 3, 4, 6-pentagalloylglukoz, K562 hücre sırasındaki H2O2‘nun sebep olduğu ağız peroksidasyonuna karşı koruyucu bir rol oynadığı belirlenmiştir [31].
                P.lentiscus L.‘nin fenolik bileşiklerinin önemli derecede antimikrobiyal aktivite, özelliklede antifungal etki gösterdiği rapor edilmiştir [32].
                Dahası, incelenen özler, in vitroortamda süperoksit anyonlar için yüksek derecede azaltıcı ve işe yarar olanları toplayıcı bir etkinlik göstermektedir. Güçlü bir antifungal aktivite ve zayıf bir antibakteriyal etkinlik gözlenmiştir. Ayrıca süperoksit anyonlarında yüksek derecede azaltıcı bir güç kapasitesi ve zayıf bir toplayıcı aktivite göstermişlerdir.Sakız yağı,kaspaz-3 aktivitesinin yükselmesi ve damar endotelyal büyüme etkisinin yayılması eşliğinde, insanlardaki lösemi K562 hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde engellemiştir [33].
                P.lentiscus L. yağı alkalen fosfataz, aspartat transaminazve üre örneklerinde olduğu gibi civa zehirlenmesine karşı korumada kısmen yardımcı olabilir ve ayrıca güvenilir doğal bir besin kaynağı olarak kabul edilebilir, en azından
                toplam kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü normal
                değerlerinde tutarak bunu sağlayabilir [34].
                Sakız reçinesinin yararlı iyileştirici özellikleri eski zamanlardan beri bilinmektedir [35].
                Dioscorides Pedanius, ̳De materia medica‘ adlı makalesinde sakız reçinesinin sindirme sürecini olumlu bir şekilde etkilediğini ve ek olarak kozmetik özelliklere ve diş için yararlı etkilere sahip olduğunu ifade etmiştir [36].
                Klinik araştırmalar ilk olarak sakız reçinesinin gastrik ve duedonal ülsere karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur [37, 38]. Sakız reçinesininin vitroortamda Helicobacter pylori‘ye karşı öldürücü olduğu kanıtlanmıştır [39,40].
                Ancak, son araştırmalar sakız reçinesinin insanlardaki H.pylori‘yiin vivoortamda yok edemediğini göstermiştir [41,42].
                Sakız ağacının sakız reçinesi in vitroortamdaki HCT116 insan kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediği ve bu hücrelerin ölümünü başlatan
                bileşimleri içerdiği bilinmektedir [43].

                Pistacia lentiscus L.‘da geleneksel olarak özellikle göğüs, karaciğer, mide, dalak, rahim tümörleri üzerinde bir anti kanser öğesi olarak kabul edilmiştir [44]. Sakız, androjen-duyarlı hücrelerindeki androjen alıcının boşaltılmasını önemli ölçüde engellemiştir [45].
                Sakız reçinesi beyaz kan hücreleri lenfositlerince ifade edilen gizli sinyalleme molekülleri olan sitokininlerinbir grubu olan interlökin-6 (IL-6) etkinlik endeksi ile plazma seviyelerini ve aktif Crohn hastalığı taşıyan hastalardaki C-reaktif proteini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır [46]. P. lentiscus L. kalp damar hastalıkları ile karaciğer hasarlarına karşı önleyicidir. İn vitro ortamda insan LDL oksitlenmesini engeller [47]ve triterpenler sayesinde, antioksidan/antiatrojenik etki sağlamak için periferal mononükleer kan hücrelerinde hareket eder [48]


                [28] Bentley RY., Trimen H. 1980. Medicinal plants. In Gardeli et al. (eds)Essential oil composition of Pistacia lentiscus L. and Myrtuscommunis L.: Evaluation of antioxidant capacity of methanolic extracts. Food Chem, p.1-11.
                [29] Palevitch D., Yaniv Z. 2000. Medicinal plants of the Holy Land. Modan Publishing House, Tel Aviv, Israel. In Ljubuncic et al. (eds) The effects of aqueous extracts prepared from the leaves of Pistacia lentiscus in experimental liver disease. J.Ethnopharmacol, p.198–204.
                [30] Magiatis P., Melliou E., Skaltsounid AL., Chinou IB., Mitaku S. 1999. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus var. chia. Plant Med., vol.65, p.749-752.
                [31] Abdelwahed A., Bouhlel I., Skandrani I., Valenti K., Kadri M., Guiraud P., Steiman R., Mariotte AM., Ghedira K., Laporte F., Dijoux-Franca MG., Chekir-Ghedira L. 2007. Study of anti mutagenic and antioxidant activities of gallic acid and 1,2,3,4, 6- pentagalloylglucose from Pistacia lentiscus confirmation by microarray expression profiling. Chem. Biol. Interact., vol.165, no.1, p.1–13.
                [32] Benhammou N., Bekkara F. A., Panovska T. K. 2008. Antioxidant and antimicrobial activities of the Pistacia lentiscus and Pistacia atlantica extracts. Afr. J. Pharm. Pharmaco., vol.2, no.2, p.22-28l.
                [33] Loutrari H., Magkouta S., Pyriochou A., Koika V., Kolisis F.N., Papapetropoulos A., Roussos C. 2006. Mastic oil from Pistacia lentiscus var. chia inhibits growth and survival of human K562 leukemia cells and attenuates angiogenesis. Nutr. Cancer, vol.55, no.1, p.86–93.
                [34] Tounes M., Abdennour C., Houaine N. 2008. Influence of Pistacia lentiscus oil on serum biochemical parameters of domestic rabbit Oryctolagus Cuniculus in mercury induced toxicity. Eur. J. Scı. Res.,vol.24, no.4, p.591-600.
                [35] Moussaieff A., Fride E., Amar Z., Lev E., Steinberg D., Gallily R., Mechoulam R. 2005. The Jerusalem Balsam: from the Franciscan Monastery in the old city of Jerusalem to Martindale 33. J Ethnopharmacol, vol.101, no.1-3, p.16-26.
                [36] Wellmann M., (Ed.) 1907. Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri quinque, vol.1. Weidmann, Berlin.
                [37] Al-Habbal M.J., Al-Habbal Z., Huwez F.U. 1984. A double-blind controlled clinical trial of mastic and placebo in the treatment of duodenal ulcer. Clın. Exp. Pharmacol P., vol.11, no.5, p.541-544.
                [38] Al-Said M.S., Ageel A.M., Parmar N.S., Tariq M. 1986. Evaluation of mastic, a crude drug obtained from Pistacia lentiscus for gastric and duodenal antiulcer activity. J. Ethnopharmacol., vol.15, no.3, p.271-278.
                [39] Huwez F.U., Thirlwell D., Cockayne A., Ala‘Aldeen D.A. 1998. Mastic gum kills Helicobacter pylori. N. Engl. J. Med., vol.339, no.26, p.357-363.
                [40] Marone P., Bono L., Leone E., Bona S., Carretto E., Perversi L. 2001. Bactericidal activity of Pistacia lentiscus mastic gum against Helicobacter pylori. J. Chemother., vol.13, no.6, p.611–614.
                [41] Bebb J.R., Bailey-Flitter N., Ala‘Aldeen D., Atherton J.C. 2003. Mastic gum has no effect on Helicobacter pylori load in vivo. J. Antimicrob. Chemother.,vol.52, no.3, p.522–523.
                [42] Loughlin M.F., Ala‘Aldeen D.A., Jenks P.J. 2003. Monotherapy with mastic does not eradicate Helicobacter pylori infection from mice. J. Antimicrob. Chemother.,vol.51, no.2, p.367–371.
                [43] Balan KV., Prince J., Han Z., Dimas K., Cladaras M., Wyche GH., Sitaras NM., Pantazis P. 2007. Antiproliferative activity and induction of apoptosis in human colon cancer cells treated in vitro with constituents of a product derived from Pistacia lentiscus L. var. chia. Phyto Med., vol.14, no.4, p.263–272.
                [44] Assimopoulou A.N., Papageorgiou V.P. 2005. GC-MS analysis of penta- and tetra- cyclic triterpenes from resins of Pistacia species. Part I. Pistacia lentiscus var. chia. Biomed Chromatogr., vol.19, no.4, p.285–311.
                [45] He M.L., Yuan H.Q., Jiang A.L., Gong A.Y., Chen W.W., Zhang P.J., Young C.Y., Zhang J.Y. 2006. Gum mastic inhibits the expression and function of the androgen receptor in prostate cancer cells. Cancer vol.106, no.12, p.2547–2555.
                [46] Kaliora A.C., Stathopoulou M.G., Triantafillidis J.K., Dedoussis G.V., Andrikopoulos N. K. 2007. Chios mastic treatment of patients with active Crohn's disease. World J.Gastroenterol., vol.13, no.5, p.748–753.
                [47] Andrikopoulos N.K., Kaliora A.C., Assimopoulou A.N., Papapeorgiou V.P. 2003. Biological activity of some naturally occurring resins, gums and pigments against in vitro LDL oxidation. Phytother. Res., vol.17, no.5, p.501–507.
                [48] Dedoussis G.V., Kaliora A.C., Psarras S., Chiou A., Mylona A., Papadopoulos N.G., Andrikopoulos N.K. 2004. Antiatherogenic effect of Pistacia lentiscus via GSH restoration and down regulation of CD36 mRNA expression. Atherosclerosis vol.174, no.2, p.293–303.
                Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

                Yorum yap


                • #23
                  Mastic
                  Scientific Name(s):Pistacia lentiscus L. Family. Anacardiaceae
                  Common Name(s): Mastic , mastick (tree) , mastix , mastich , lentisk
                  Uses
                  The pharmacology and medicinal use of mastic is diverse. The resin has been used in cancer, infection, surgical wound adhesion, and ulcers. Studies also document its use as an antioxidant and an insecticide, and for treatment of high cholesterol, Crohn disease, diabetes, and hypertension. However, clinical trials to support these uses are limited.
                  Slideshow: The ABC's of Hepatitis: Get to Know This Viral Disease
                  Dosing
                  Mastic resin has been studied as a treatment for ulcers at a dosage of 1 g daily. Various commercial products are available including Mastika , which contains mastic gum 250 mg in capsule form. The manufacturer's dosage guidelines are 4 capsules by mouth before bed or on an empty stomach for 4 weeks, followed by a maintenance dosage of 2 capsules daily to maintain GI health.
                  Contraindications
                  Avoid use with hypersensitivity to any ingredients of mastic gum as well as with pollen hypersensitivity.
                  Pregnancy/Lactation
                  Information regarding safety and efficacy in pregnancy and lactation is lacking.
                  Interactions
                  None well documented.
                  Adverse Reactions
                  Most adverse reactions are associated with hypersensitivity to the plant or to allergic reactions.
                  Toxicology
                  Most toxicity involves allergic reactions.
                  Botany
                  Mastic is collected from an evergreen, dioecious shrub, which can grow to about 3 m in height. It is native to the Mediterranean region, primarily in the Greek island of Chios. Its leaves are green, leather-like, and oval. The small flowers grow in clusters and are reddish to green. The fruit is an orange-red drupe that ripens to black.
                  Mastic is tapped from June to August by making numerous, longitudinal gouges in the tree bark. An oleoresin exudes and hardens into an oval tear shape, about the size of a pea (3 mm). The transparent, yellow-green resin is collected every 15 days. If chewed, it becomes “plastic,” with a balsamic/turpentine-like odor and taste. A related species is Pistacia vera , the pistachio nut. 1 , 2 , 3 , 4 , 5
                  Mastic resembles the resin sanderach (obtained from Tetraclinis articulata ), without the chewable qualities of mastic. 4 , 5
                  History
                  Mastic resin was used in ancient Egypt as incense and to embalm the dead. 3 , 6 It has also been used as a preservative and a breath sweetener. Mastic oil was mentioned by Dioskourides in ancient Grecian times and by Christopher Columbus in 1493. Mastic resin is still used as a flavoring in some Greek alcoholic beverages (eg, retsina wine) and in chewing gum from Chios. 6
                  Commercial application of mastic resin includes its use as an adherent, in protecting luster for glass, porcelain, bone, wood, and metal. Mastic resin is used in alcoholic and nonalcoholic beverages, in some cosmetic mixtures and perfumery, and in dentistry as a filling material ingredient and in toothpaste production. The resin has been used traditionally as a chewing gum and for use against lip dryness. 7
                  Chemistry
                  Mastic is an oleoresin containing approximately 2% volatile oil. 2 , 4 The resin contains alpha and beta masticoresins, masticin, mastic acid, masticoresene, and tannins. 3 It is a complex mixture of tri-, tetra-, and pentacyclic triterpene acids and alcohols. 8 Reports of certain fractions from the plant include polymer fraction isolation/characterization, 9 , 10 and acidic triterpenic fractions of mastic gum. 11
                  The essential oil component in mastic contains more than 70 compounds, some of the primary constituents being alpha-pinene, myrcene, caryophyllene, beta-pinene, linalool, and germacrene D. 12 , 13 , 14 , 15 , 16 A later report lists certain percentages of essential oils from galls and aerial parts of the plant, such as sequiterpene hydrocarbons (47%), beta-caryophyllene (13%), and cadinene (8%). 17 Essential oil composition in the species P. lentiscus differs from region to region. Reports from the areas of Chios, 18Egypt, 19 and Corsica 20 are available. Essential oil chemical composition in mastic also changes with solidification and storage, 21 as well as with the time of year samples are taken. 22 Chemical composition of various parts of the plant have been discussed, including leaves, fruits, and aerial parts. 23 , 24 , 25 , 26Lipids in the bark of P. lentiscus have been addressed. 27
                  Uses and Pharmacology
                  The pharmacology and use of mastic are diverse.

                  Cancer
                  In vitro, Chios mastic gum treatment of human colon cancer cells induced cell arrest at cell cycle G1, detachment of the cells from the substrate, activation of pro-caspases-8, -9 and -3, and other changes typical of apoptosis in cell organelles. 28 , 29
                  Mechanism of action against human leukemia cells and endothelial cell proliferation is associated with activation of extracellular signal-regulated kinases (involved with controlling leukemia cell proliferation) and RhoA (involved with regulating neovessel organization). 30
                  The monoterpene alpha-pinene may be associated with the mechanism of action repressing androgen receptor expression in a prostate cancer cell line. 31 Mastic gum inhibits androgen-independent prostate cancer cells by suppressing nuclear factor kB activity and nuclear factor kB signal pathway. 32 Gum mastic enhanced gene maspin activity by suppressing androgen receptor activity and increasing Sp1 (involved in regulation of cell growth, apoptosis, and angio-genesis) binding activity. 33

                  In vitro
                  A 50% ethanol Chios mastic gum (CMG) extract induced apoptotic death of human colon cancer cells. The CMG extract induced an anoikis form of cell death associated with caspase-dependent pathways. 28 , 29
                  Mastic oil exerted an antiproliferative and proapoptotic effect on human leukemia cells and inhibited the release of vascular endothelial growth factor (VEGF) from mouse melanoma cells. It also exerted a concentration-dependent inhibition of endothelial cell (EC) proliferation, with no affect on cell cycle survival, and a decrease of microvessel formation. 30
                  Mastic gum inhibited androgen-stimulated growth of a prostate cancer cell line and the expression of several androgen up-regulated genes. Mastic gum inhibited 2 proteins, cyclin D1 and p21, believed to be associated with cell proliferation and survival. Mastic gum also decreased prostate-specific antigen and expression of androgen receptor expression, resulting in down-regulation of both androgen receptor messenger DNA and protein levels. 31 Another study reported that mastic gum inhibits the growth of androgen-independent prostate cancer cells through nuclear factor proteins involved with immune and inflammatory responses. 32Mastic gum also inhibited androgen receptor function and increased androgen-mediated gene maspin (protease inhibitor with tumor suppressive activity) in a prostate cancer cell line. 33

                  Infection
                  Activity against several bacterial and fungal pathogens is documented in the scientific literature. Clinical trials document oral antiseptic activity for use in dentistry.

                  In vitro
                  The monoterpenes are the primary chemical components contributing to the antibacterial activity of mastic oil against gram-positive and gram-negative strains. 34 , 35 Activity against the following organisms is documented: Sarcina lutea , Staphylococcus aureus , Escherichia coli , and Bacillus subtilis . 36
                  Mastic also possesses antifungal activity. The growth of the fungi Candida albicans , C. parapsilosis , Torulopsis glabrata , and Trichophyton sp. have been inhibited by mastic. 37 Activity is documented against the agricultural pathogen Rhizoctonia solani 7 and Aspergillus flavus . 38

                  Clinical data
                  The antibacterial activity and commercial use of mastic gum is documented against oral pathogens, such as Streptococcus mutans and lactobacilli , primarily associated with dental caries. Mastic versus placebo gum had antibacterial activity against S. mutans and mutans streptococci in a preliminary study of 25 periodontally-healthy patients. 39 Another study reported similar results, 40 with growth inhibition against lactobacilli in saliva of orthodontically-treated patients with fixed appliances chewing mastic versus placebo gum.

                  Surgical wound adhesive
                  Clinical data
                  A comparative study documented that mastic gum ( Mastisol ) adhesive plus surgical adhesive strips exhibited the strongest adhesion when compared with 4 other anchoring methods. 41 , 42 Mastic gum adhesive has a lower incidence of postoperative contact dermatitis and skin discoloration, 43 as well as providing increased adhesiveness compared with compound tincture of benzoin. 44

                  Ulcer
                  Mastic's ability to improve benign gastric ulcers has been discussed. 45 Triterpenic acids may be responsible for reducing Helicobacter pylori colonization. 46

                  In vitro
                  Microdilution assay revealed that mastic gum killed 50% of the isolates of H. pylori strains tested at a concentration of 125 mcg/mL and 90% at a concentration of 500 mcg/mL. 47

                  Animal data
                  A report in rats proposed antisecretory and cytoprotective effects of mastic. 48 A study in mice with mastic extracts and isolated pure triterpenic acids (or mastic extract without polymer) documents greater activity with the latter compound against H. pylori . 46 Another study in mice concluded that monotherapy with mastic was not efficacious in eradicating H. pylori infection. 49

                  Clinical data
                  A double-blind, controlled clinical trial of 38 patients with duodenal ulcers given mastic 1 g daily for 2 weeks exhibited ulcer-healing effects determined by endoscopy compared with placebo. 50 A letter in the New England Journal of Medicine discusses this study, as well as others, concluding that mastic 1 g daily for 2 weeks can rapidly cure peptic ulcers. Its antibacterial actions against H. pylori may explain, in part, these beneficial effects. 51 However, another clinical study of 8 patients concluded that mastic gum had no effect on eradicating H. pylori . 52

                  Other pharmacological activity
                  Antioxidant
                  The antioxidant activity of the plant against free radicals is well documented. 53 , 54 , 55 , 56 Anthocyanins,55 tannins (eg, gallic acid), 56 and tocopherol content 57 , 58 , 59 all contribute to its activity.

                  Cholesterol
                  An animal study documents the effects on blood lipids by mastic. 60 In another study, patients consuming Chios mastic powder exhibited a decrease in serum total cholesterol, LDL, total cholesterol/HDL ratio, lipoprotein (a), apolipoprotein A-1, apolipoprotein B, liver enzymes, gamma-GT levels, and glucose levels. 61, 62

                  Crohn disease
                  A 4-week pilot study examined the efficacy of mastic capsules (6 capsules per day or mastic 0.37 g per capsule) administered to 18 patients (8 controls) with mild to moderately active Crohn disease. Mastic was effective in regulating inflammatory mediators such as CRP, IL-6, TNF-alpha, and MCP-1 in plasma, and oxidative stress. The therapy induced remission in 7 out of 10 patients. Nutritional status also improved in patients as a result of mastic therapy. 63

                  Diabetes
                  An herbal mixture including mastic was effective in treating diabetic rats. 64

                  Hypertension
                  Mastic also possesses some hypotensive effects. 9 , 65

                  Insecticide
                  Mastic has proven to be an effective insecticide. 66

                  Dosage
                  Mastic resin has been studied as a treatment for ulcers at a daily dose of 1 g daily. 50 Various commercial products are available including Mastika , which contains mastic gum 250 mg in capsule form. The manufacturer dosage guidelines are 4 capsules by mouth before bedtime or on an empty stomach for 4 weeks followed by a maintenance dose of 2 capsules daily to maintain GI health. 67

                  Pregnancy/Lactation
                  Information regarding safety and efficacy in pregnancy and lactation is lacking.

                  Interactions
                  None well documented.

                  Adverse Reactions
                  Most adverse reactions are associated with hypersensitivity to the plant species or allergic reactions.

                  Toxicology
                  Most toxicity related to mastic or source P. lentiscus involves allergic reactions. The plant pollen is a major source for allergic reactions. 68 , 69 , 70 The first report of immunological reactions to pollen extracts of Pistacia genus occurred in 1987. 68 A monographic review of mastic's chemistry, pharmacology, and toxicity is available. 71 Children ingesting mastic may develop diarrhea. 72
                  A 13-week toxicity study in rats documented changes in hematological parameters including increased white blood cell and platelet counts. Increases in total proteins, albumin, and total cholesterol were also documented. Liver weights increased in a dose-dependent manner and decreased body weight was documented at high doses. 73 Interestingly, some studies report hepatoprotective effects 74 from the aqueous extracts, while others identify hepatotoxic effects. 75

                  Bibliography
                  1. Youngken H. A Text Book of Pharmacognosy . 6th ed. Philadelphia, PA: P. Blakiston's Son & Co; 1950:535-536.
                  2. Budavari S, et al, eds. The Merck Index . 11th ed. Rahway, NJ: Merck & Co, Inc, 1989:92.
                  3. Chevallier A. The Encyclopedia of Medicinal Plants . New York, NY: DK Publishing; 1996:249.
                  4. Evans W. Trease and Evans' Pharmacognosy . 14th ed. Philadelphia, PA: WB Saunders Company Ltd; 1996: 290-291.
                  5. Lawless J. The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils . Rockport, MA: Element Books; 1995: 203.
                  6. Pistacia lentiscus . Plants for a future . http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/...acia+lentiscus . Accessed August 12, 2008.
                  7. Duru ME, Cakir A, Kordali S, et al. Chemical composition and antifungal properties of essential oils of three Pistacia species. Fitoterapia . 2003;74(1-2):170-176.
                  8. Marner F, et al. Triterpenoids from gum mastic, the resin of Pistacia lentiscus . Phytochemistry . 1991;30:3709-3712.
                  9. Sanz M, Terencio MC, Paya M. Isolation and hypotensive activity of a polymeric procyanidin fraction from Pistacia lentiscus L. Pharmazie . 1992;47(6):466-467.
                  10. van den Berg KJ, van der Horst J, Boon JJ, Sudmeijer OO. Cis-1,4-poly-β-myrcene; the structure of the polymeric fraction of mastic resin ( Pistacia lentiscus L) elucidated. Tetrahedron Lett . 1998;39(17):2645-2648.
                  11. Papageorgiou VP, Bakola Christianopoulou MN, Apazidou KK, Psarros EE. Gas chromatographic-mass spectroscopic analysis of the acidic triterpenic fraction of mastic gum. J Chromatogr . 1997;769(2):263-273.
                  12. Calabro G, et al. Constituents of essential oils. IV. Essence of lentiscus ( Pistacia lentiscus ). Atti - Conv Naz Olii Essenz Sui Deriv Agrum . 1974:1-2;8-18.
                  13. Calabro G, et al. Essential oil constituents. IV. Essence of lentisc. Essenze Deriv Agrum . 1974;44:82-92.
                  14. Papageorgiou VP, Sagredos AN, Moser R. GLC-MS computer analysis of the essential oil of mastic gum. Chem Chron . 1981;10:119-124.
                  15. Papageorgiou VP, et al. The chemical composition of the essential oil of mastic gum. J Essent Oil Res . 1991;3:107-110.
                  16. Magiatis P, Melliou E, Skaltsounis AL, Chinou IB, Mitaku S. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus var. chia. Planta Med . 1999;65(8):749-752.
                  17. Fernandez A, et al. Composition of the essential oils from galls and aerial parts of Pistacia lentiscus L. J Essent Oil Res . 2000;12:19-23.
                  18. Katsiotis S, et al. Qualitative and quantitative GLC analysis of the essential oil of Pistacia lentiscus (Mastix) from different districts of the Chios Island. Epistm Ekdosis . 1984;10:17-28.
                  19. De Pooter H, et al. Essential oils from the leaves of three Pistacia species grown in Egypt. Flavour Fragrance J . 1991;6:229-232.
                  20. Castola V, et al. Analysis of the chemical composition of essential oil of Pistacia lentiscus L. from Corsica. EPPOS . 1996;7:558-563.
                  21. Papanicolaou D, et al. Changes in chemical composition of the essential oil of Chios “mastic resin” from Pistacia lentiscus var. Chia tree during solidification and storage. Dev Food Sci . 1995;37A:303-310.
                  22. Medina Carnicer M, et al. The Mediterranean shrubby vegetation. X. Evolution of chemical composition of Pistacia lentiscus L. (Lentisco). Arch Zootech . 1979;28:105-109.
                  23. Boelens M, et al. Chemical composition of the essential oils from the gum and from various parts of Pistacia lentiscus L. (mastic gum tree). Flavour Fragrance J . 1991;6:271-275.
                  24. Fleisher Z, et al. Volatiles of the mastic tree — Pistacia lentiscus L. aromatic plants of the Holy Land and the Sinai. Part X. J Essent Oil Res . 1992;4:663-665.
                  25. Wyllie S, et al. Volatile components of the fruit of Pistacia lentiscus . J Food Sci . 1990;55:1325-1326.
                  26. Bonsignore L, et al. GC-MS and GC-FTIR analysis of the volatile fraction of Pistacia lentiscus L. aerial parts. Boll Chim Farm . 1998;137:476-479.
                  27. Diamantoglou S, et al. The lipid content and fatty acid composition of barks and leaves of Pistacia lentiscus , Pistacia terebinthus and Pistacia vera during a year. Z Pflanzenphysiol . 1979;93:219-228.
                  28. Balan KV, Demetzos C, Prince J, et al. Induction of apoptosis in human colon cancer HCT116 cells treated with an extract of the plant product, Chios mastic gum. In Vivo . 2005;19(1):93-102.
                  29. Balan KV, Prince J, Han Z, et al. Antiproliferative activity and induction of apoptosis in human colon cancer cells treated in vitro with constituents of a product derived from Pistacia lentiscus L. var. chia. Phytomedicine . 2007;14(4):263-272.
                  30. Loutrari H, Magkouta S, Pyriochou A, et al. Mastic oil from Pistacia lentiscus var. chia inhibits growth and survival of human K562 leukemia cells and attenuates angiogenesis. Nutr Cancer . 2006;55(1):86-93.
                  31. He ML, Yuan HQ, Jiang AL, et al. Gum mastic inhibits the expression and function of the androgen receptor in prostate cancer cells. Cancer . 2006;106(12):2547-2555.
                  32. He ML, Li A, Xu CS, et al. Mechanisms of antiprostate cancer by gum mastic: NF-kappaB signal as target. Acta Pharmacol Sin . 2007;28(3):446-452.
                  33. He ML, Chen WW, Zhang PJ, et al. Gum mastic increases maspin expression in prostate cancer cells. Acta Pharmacol Sin . 2007;28(4):567-572.
                  34. Tassou C, et al. Antimicrobial activity of the essential oil of mastic gum ( Pistacia lentiscus var. chia) on gram positive and gram negative bacteria in broth and in model food system. Int Biodeterior Biodegradation . 1995;36:411-420.
                  35. Koutsoudaki C, Krsek M, Rodger A. Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil and the gum of Pistacia lentiscus Var. chia. J Agric Food Chem . 2005;53(20):7681-7685.
                  36. Iauk L, Ragusa S, Rapisarda A, Franco S, Nicolosi VM. In vitro antimicrobial activity of Pistacia lentiscus L. extracts: Preliminary report. J Chemother . 1996;8(3):207-209.
                  37. Ali-Shtayeh M, et al. Antifungal activity of plant extracts against dermatophytes. Mycoses . 1999;42:665-672.
                  38. Barra A, Coroneo V, Dessi S, Cabras P, Angioni A. Characterization of the volatile constituents in the essential oil of Pistacia lentiscus L. from different origins and its antifungal and antioxidant activity. J Agric Food Chem . 2007;55(17):7093-7098.
                  39. Aksoy A, Duran N, Koksal F. In vitro and in vivo antimicrobial effects of mastic chewing gum against Streptococcus mutans and Mutans streptococci . Arch Oral Biol . 2006;51(6):476-481.
                  40. Aksoy A, Duran N, Toroglu S, Koksal F. Short-term effect of mastic gum on salivary concentrations of cariogenic bacteria in orthodontic patients. Angle Orthod . 2007;77(1):124-128.
                  41. Mikhail G, Selak L, Salo S. Reinforcement of surgical adhesive strips. J Dermatol Surg Oncol . 1986;12(9):904-905, 908.
                  42. Mikhail G, Selak L, Salo S, Balle MR. The efficacy of adhesives in the application of wound dressings. J Burn Care Rehabil . 1989;10(3):216-219.
                  43. Lesesne CB. The postoperative use of wound adhesives. Gum mastic versus benzoin, USP. J Dermatol Surg Oncol . 1992;18(11):990.
                  44. Yavuzer R, Kelly C, Durrani N, Mittal V, Jackson IT, Remine S. Reinforcement of subcuticular continuous suture closure with surgical adhesive strips and gum mastic: Is there any additional strength provided? Am J Surg . 2005r;189(3):315-8.
                  45. Huwez F, Al-Habbal MJ. Mastic in treatment of benign gastric ulcers. Gastroenterol Jpn . 1986;21(3):273-274.
                  46. Paraschos S, Magiatis P, Mitakou S, et al. In vitro and in vivo activities of Chios mastic gum extracts and constituents against Helicobacter pylori . Antimicrob Agents Chemother . 2007;51(2):551-559.
                  47. Marone P, Bono L, Leone E, Bona S, Carretto E, Perversi L. Bactericidal activity of Pistacia lentiscus mastic gum against Helicobacter pylori . J Chemother . 2001;13(6):611-614.
                  48. Al-Said M, Ageel AM, Parmar NS, Tariq M. Evaluation of mastic, a crude drug obtained from Pistacia lentiscus for gastric and duodenal anti-ulcer activity. J Ethnopharmacol . 1986;15(3):271-278.
                  49. Loughlin MF, Ala′Aldeen DA, Jenks PJ. Monotherapy with mastic does not eradicate Helicobacter pylori infection from mice. J Antimicrob Chemother . 2003;51(2):367-371.
                  50. Al Habbal M, et al. A double-blind controlled clinical trial of mastic and placebo in the treatment of duodenal ulcer. Clin Exp Pharmacol Physiol . 1984;11(5):541-544.
                  51. Huwez F, Thirlwell D, Cockayne A, Ala′Aldeen DA. Mastic gum kills Helicobacter pylori . N Engl J Med . 1998;339(26):1946.
                  52. Bebb JR, Bailey-Flitter N, Ala′Aldeen D, Atherton JC. Mastic gum has no effect on Helicobacter pylori load in vivo. J Antimicrob Chemother . 2003;52(3):522-523.
                  53. Assimopoulou A, Zlatanos S, Papageorgiou V. Antioxidant activity of natural resins and bioactive triterpenes in oil substrates. Food Chem . 2005;92(4):721-727.
                  54. Abdelwahed A, Bouhlel I, Skandrani I, et al. Study of antimutagenic and antioxidant activities of gallic acid and 1,2,3,4,6-pentagalloylglucose from Pistacia lentiscus . Confirmation by microarray expression profiling. Chem Biol Interact . 2007;165(1):1-13.
                  55. Longo L, Scardino A, Vasapollo G. Identification and quantification of anthocyanins in the berries of Pistacia lentiscus L., Phillyrea latifolia L. and Rubia peregrina L. Innovative Food Science Emerging Technologies . 2007;8(3):360-364.
                  56. Ljubuncic P, Azaizeh H, Portnaya I, et al. Antioxidant activity and cytotoxicity of eight plants used in traditional Arab medicine in Israel. J Ethnopharmacol . 2005;99(1):43-47.
                  57. Abdel-Rahman A, et al. Mastich as an antioxidant. J Am Oil Chem Soc . 1975;52:423.
                  58. Abdel-Rahman, A. Mastich and olibanum as antioxidants. Grasas Aceites (Seville) . 1976;27:175-177.
                  59. Cerrati C, et al. α-Tocopherol, a major antioxidant in Mediterranean plants. Sostanze Grasse . 1992;69:317-320.
                  60. Bamboi G, Pinna W, Sau F. Total blood lipids and lipoproteins in sheep fed Pistacia lentiscus drupe [Italian]. Boll Soc Ital Biol Sper . 1988;64(1):93-99.
                  61. Triantafyllou A, Chaviaras N, Sergentanis TN, Protopapa E, Tsaknis J. Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population. J Ethnopharmacol . 2007;111(1):43-49.
                  62. Dedoussis GV, Kaliora AC, Psarras S, Chiou A, Mylona A, Papadopoulos NG, Andrikopoulos NK. Antiatherogenic effect of Pistacia lentiscus via GSH restoration and downregulation of CD36 mRNA expression. Atherosclerosis . 2004;174(2):293-303.
                  63. Kaliora AC, Stathopoulou MG, Triantafillidis JK, Dedoussis GV, Andrikopoulos NK. Chios mastic treatment of patients with active Crohn's disease. World J Gastroenterol . 2007;13(5):748-753.
                  64. Eskander E, et al. Hypoglycemic effect of a herbal formulation in alloxan induced diabetic rats. Egypt J Pharm Sci . 1995;36:253-270.
                  65. Sanz M, Terencio MC, Paya M. Pharmacological actions of a new procyanidin polymer from Pistacia lentiscus L. Pharmazie . 1993;48(2):152-153.
                  66. Pascual-Villalobos M, et al. Screening for anti-insect activity in Mediterranean plants. Ind Crops Prod . 1998;8:183-194.
                  67. Mastic gum supplement for UK digestion. Chem Drug . 2000:28(10):12.
                  68. Keynan N, Geller-Bernstein C, Waisel Y, Bejerano A, Shomer-Ilan A, Tamir R. Positive skin tests to pollen extracts of four species of Pistacia in Israel. Clin Allergy . 1987;17(3):243-249.
                  69. Cvitanovic S, Marusic M. Hypersensitivity to pollen allergens on the Adriatic coast. J Investig Allergol Clin Immunol . 1994;4(2):96-100.
                  70. Keynan N, Tamir R, Waisel Y, et al. Allergenicity of the pollen of Pistacia . Allergy . 1997;52(3):323-330.
                  71. Ford R, et al. Mastic absolute. Food Chem Toxicol . 1992;30(suppl):71S-72S.
                  72. Kang JS, Wanibuchi H, Salim EI, Kinoshita A, Fukushima S. Evaluation of the toxicity of mastic gum with 13 weeks dietary administration to F344 rats. Food Chem Toxicol . 2007;45(3):494-501.
                  73. Janakat S, Al-Merie H. Evaluation of hepatoprotective effect of Pistacia lentiscus , Phillyrea latifolia and Nicotiana glauca . J Ethnopharmacol . 2002;83(1-2):135-138.
                  74. Ljubuncic P, Song H, Cogan U, Azaizeh H, Bomzon A. The effects of aqueous extracts prepared from the leaves of Pistacia lentiscus in experimental liver disease. J Ethnopharmacol . 2005;100(1-2):198-204.
                  75. Al-Habbal MJ, Al-Habbal Z, Huwez FU. A double-blind controlled clinical trial of mastic and placebo in the treatment of duodenal ulcer. Clin Exp Pharmacol Physiol . 1984;11(5):541-544.


                  Copyright © 2009 Wolters Kluwer Health








                  Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

                  Yorum yap


                  • #24
                    Sakız Ağacı, Damla Sakızı, Pistacia lentiscus L, Kansere Doğal Gözüm

                    05 Şubat 2016, 06:40
                    Sakız ağacının toprak üstü kısımları, idrar söktürücü özelliklerinden dolayı
                    uyarıcı olarak kullanılmasının yanı sıra hipertansiyon, öksürük, boğaz ağrıları, ekzama, karın ağrısı, böbrek taşları ve sarılık tedavisinde kullanılmıştır [28,29].
                    Yapraklardan ve ince dallardan elde edilen yağ bakterilere karşı vasat bir etkinlik gösterip ve mantara karşı tamamen etkisiz kalmasına rağmen, sakız reçinesinin uçucu yağı mikroorganizmalara ve mantara karşı çok etkili olduğunu kanıtlamıştır [30].
                    Gallik asit ve onun türevlerinin varlığı, meyvelerdeki1,2, 3, 4, 6-pentagalloylglukoz, K562 hücre sırasındaki H2O2‘nun sebep olduğu ağız peroksidasyonuna karşı koruyucu bir rol oynadığı belirlenmiştir [31].
                    P.lentiscus L.‘nin fenolik bileşiklerinin önemli derecede antimikrobiyal aktivite, özelliklede antifungal etki gösterdiği rapor edilmiştir [32].
                    Dahası, incelenen özler, in vitroortamda süperoksit anyonlar için yüksek derecede azaltıcı ve işe yarar olanları toplayıcı bir etkinlik göstermektedir. Güçlü bir antifungal aktivite ve zayıf bir antibakteriyal etkinlik gözlenmiştir. Ayrıca süperoksit anyonlarında yüksek derecede azaltıcı bir güç kapasitesi ve zayıf bir toplayıcı aktivite göstermişlerdir.Sakız yağı,kaspaz-3 aktivitesinin yükselmesi ve damar endotelyal büyüme etkisinin yayılması eşliğinde, insanlardaki lösemi K562 hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde engellemiştir [33].
                    P.lentiscus L. yağı alkalen fosfataz, aspartat transaminazve üre örneklerinde olduğu gibi civa zehirlenmesine karşı korumada kısmen yardımcı olabilir ve ayrıca güvenilir doğal bir besin kaynağı olarak kabul edilebilir, en azından
                    toplam kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü normal
                    değerlerinde tutarak bunu sağlayabilir [34].
                    Sakız reçinesinin yararlı iyileştirici özellikleri eski zamanlardan beri bilinmektedir [35].
                    Dioscorides Pedanius, ̳De materia medica‘ adlı makalesinde sakız reçinesinin sindirme sürecini olumlu bir şekilde etkilediğini ve ek olarak kozmetik özelliklere ve diş için yararlı etkilere sahip olduğunu ifade etmiştir [36].
                    Klinik araştırmalar ilk olarak sakız reçinesinin gastrik ve duedonal ülsere karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur [37, 38]. Sakız reçinesininin vitroortamda Helicobacter pylori‘ye karşı öldürücü olduğu kanıtlanmıştır [39,40].
                    Ancak, son araştırmalar sakız reçinesinin insanlardaki H.pylori‘yiin vivoortamda yok edemediğini göstermiştir [41,42].
                    Sakız ağacının sakız reçinesi in vitroortamdaki HCT116 insan kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediği ve bu hücrelerin ölümünü başlatan
                    bileşimleri içerdiği bilinmektedir [43].

                    Pistacia lentiscus L.‘da geleneksel olarak özellikle göğüs, karaciğer, mide, dalak, rahim tümörleri üzerinde bir anti kanser öğesi olarak kabul edilmiştir [44]. Sakız, androjen-duyarlı hücrelerindeki androjen alıcının boşaltılmasını önemli ölçüde engellemiştir [45].
                    Sakız reçinesi beyaz kan hücreleri lenfositlerince ifade edilen gizli sinyalleme molekülleri olan sitokininlerinbir grubu olan interlökin-6 (IL-6) etkinlik endeksi ile plazma seviyelerini ve aktif Crohn hastalığı taşıyan hastalardaki C-reaktif proteini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır [46]. P. lentiscus L. kalp damar hastalıkları ile karaciğer hasarlarına karşı önleyicidir. İn vitro ortamda insan LDL oksitlenmesini engeller [47]ve triterpenler sayesinde, antioksidan/antiatrojenik etki sağlamak için periferal mononükleer kan hücrelerinde hareket eder [48]


                    [28] Bentley RY., Trimen H. 1980. Medicinal plants. In Gardeli et al. (eds)Essential oil composition of Pistacia lentiscus L. and Myrtuscommunis L.: Evaluation of antioxidant capacity of methanolic extracts. Food Chem, p.1-11.
                    [29] Palevitch D., Yaniv Z. 2000. Medicinal plants of the Holy Land. Modan Publishing House, Tel Aviv, Israel. In Ljubuncic et al. (eds) The effects of aqueous extracts prepared from the leaves of Pistacia lentiscus in experimental liver disease. J.Ethnopharmacol, p.198–204.
                    [30] Magiatis P., Melliou E., Skaltsounid AL., Chinou IB., Mitaku S. 1999. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus var. chia. Plant Med., vol.65, p.749-752.
                    [31] Abdelwahed A., Bouhlel I., Skandrani I., Valenti K., Kadri M., Guiraud P., Steiman R., Mariotte AM., Ghedira K., Laporte F., Dijoux-Franca MG., Chekir-Ghedira L. 2007. Study of anti mutagenic and antioxidant activities of gallic acid and 1,2,3,4, 6- pentagalloylglucose from Pistacia lentiscus confirmation by microarray expression profiling. Chem. Biol. Interact., vol.165, no.1, p.1–13.
                    [32] Benhammou N., Bekkara F. A., Panovska T. K. 2008. Antioxidant and antimicrobial activities of the Pistacia lentiscus and Pistacia atlantica extracts. Afr. J. Pharm. Pharmaco., vol.2, no.2, p.22-28l.
                    [33] Loutrari H., Magkouta S., Pyriochou A., Koika V., Kolisis F.N., Papapetropoulos A., Roussos C. 2006. Mastic oil from Pistacia lentiscus var. chia inhibits growth and survival of human K562 leukemia cells and attenuates angiogenesis. Nutr. Cancer, vol.55, no.1, p.86–93.
                    [34] Tounes M., Abdennour C., Houaine N. 2008. Influence of Pistacia lentiscus oil on serum biochemical parameters of domestic rabbit Oryctolagus Cuniculus in mercury induced toxicity. Eur. J. Scı. Res.,vol.24, no.4, p.591-600.
                    [35] Moussaieff A., Fride E., Amar Z., Lev E., Steinberg D., Gallily R., Mechoulam R. 2005. The Jerusalem Balsam: from the Franciscan Monastery in the old city of Jerusalem to Martindale 33. J Ethnopharmacol, vol.101, no.1-3, p.16-26.
                    [36] Wellmann M., (Ed.) 1907. Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri quinque, vol.1. Weidmann, Berlin.
                    [37] Al-Habbal M.J., Al-Habbal Z., Huwez F.U. 1984. A double-blind controlled clinical trial of mastic and placebo in the treatment of duodenal ulcer. Clın. Exp. Pharmacol P., vol.11, no.5, p.541-544.
                    [38] Al-Said M.S., Ageel A.M., Parmar N.S., Tariq M. 1986. Evaluation of mastic, a crude drug obtained from Pistacia lentiscus for gastric and duodenal antiulcer activity. J. Ethnopharmacol., vol.15, no.3, p.271-278.
                    [39] Huwez F.U., Thirlwell D., Cockayne A., Ala‘Aldeen D.A. 1998. Mastic gum kills Helicobacter pylori. N. Engl. J. Med., vol.339, no.26, p.357-363.
                    [40] Marone P., Bono L., Leone E., Bona S., Carretto E., Perversi L. 2001. Bactericidal activity of Pistacia lentiscus mastic gum against Helicobacter pylori. J. Chemother., vol.13, no.6, p.611–614.
                    [41] Bebb J.R., Bailey-Flitter N., Ala‘Aldeen D., Atherton J.C. 2003. Mastic gum has no effect on Helicobacter pylori load in vivo. J. Antimicrob. Chemother.,vol.52, no.3, p.522–523.
                    [42] Loughlin M.F., Ala‘Aldeen D.A., Jenks P.J. 2003. Monotherapy with mastic does not eradicate Helicobacter pylori infection from mice. J. Antimicrob. Chemother.,vol.51, no.2, p.367–371.
                    [43] Balan KV., Prince J., Han Z., Dimas K., Cladaras M., Wyche GH., Sitaras NM., Pantazis P. 2007. Antiproliferative activity and induction of apoptosis in human colon cancer cells treated in vitro with constituents of a product derived from Pistacia lentiscus L. var. chia. Phyto Med., vol.14, no.4, p.263–272.
                    [44] Assimopoulou A.N., Papageorgiou V.P. 2005. GC-MS analysis of penta- and tetra- cyclic triterpenes from resins of Pistacia species. Part I. Pistacia lentiscus var. chia. Biomed Chromatogr., vol.19, no.4, p.285–311.
                    [45] He M.L., Yuan H.Q., Jiang A.L., Gong A.Y., Chen W.W., Zhang P.J., Young C.Y., Zhang J.Y. 2006. Gum mastic inhibits the expression and function of the androgen receptor in prostate cancer cells. Cancer vol.106, no.12, p.2547–2555.
                    [46] Kaliora A.C., Stathopoulou M.G., Triantafillidis J.K., Dedoussis G.V., Andrikopoulos N. K. 2007. Chios mastic treatment of patients with active Crohn's disease. World J.Gastroenterol., vol.13, no.5, p.748–753.
                    [47] Andrikopoulos N.K., Kaliora A.C., Assimopoulou A.N., Papapeorgiou V.P. 2003. Biological activity of some naturally occurring resins, gums and pigments against in vitro LDL oxidation. Phytother. Res., vol.17, no.5, p.501–507.
                    [48] Dedoussis G.V., Kaliora A.C., Psarras S., Chiou A., Mylona A., Papadopoulos N.G., Andrikopoulos N.K. 2004. Antiatherogenic effect of Pistacia lentiscus via GSH restoration and down regulation of CD36 mRNA expression. Atherosclerosis vol.174, no.2, p.293–303.

                    Yorum yap

                    Hazırlanıyor...
                    X