Duyuru

Collapse

Devamını görüntüle
See less

Guava, Guava Forte, Psidium guajava

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Guava, Guava Forte, Psidium guajava


    GUAVA


    Guava Özellikleri?
    Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve, boyu 7 m. yu geçmeyen, geniş taçlı, bodur bir ağacın ürünüdür. Konik şekilde aşağı doğru genişleyen gövdesinin kabuğu parlak ve incedir. Kabuğunun rengi, kırmızıya bakan, tatlı bir yeşil renkte olup genç dallarının kesiti dört köşedir. Yaprakları gövde üstünde karşı karşıya dizili, kenarları düz, ve oval şekilde, altları açık renkte ve üzerinde düzensiz biçimde dağılmış şeffaf gözenekleri vardır. Çiçekleri güzel kokulu, açık pembe renkte ve yaprakların gövde ile birleştikleri noktalardan yayılır. Meyveleri altın sarısı renginde, armut şeklinde ve ortalama bir limon iriliğinde olup, içinde bir çok çekirdekleri vardır. Guava' nın meyve ağırlığı 60-65 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise çekirdekten oluşur. Meyve etinin rengi, beyaz, hafif pembe ve yahut yeşil gibidir. Aynı zamanda çok güzel ve keskin kokuludur. Bu nedenle bir çok ağaç arasında, Guava meyvesinin bu kokusu ile ağacını kolaylıkla bulmak mümkündür. Çekirdekleri meyve etinin ortasında gömülü ve serttir. Guava ağacı 700 m. yüksekliğin üstündeki yaylaların ve dağ yamaçlarının, killi kumlu topraklarını sever ise de; ağır killi ve bilhassa volkanik topraklarda da iyi yetiştiği görülür. Guava' da Avokado gibi yetişmesi yalnız tropik iklimlere bağlı bir bitki değildir.
    Guava Yetiştirildiği Yerler
    Üretilmesi hem tohumdan ve hem de kök filizlerinden yapılabilir. Tohumdan üretildiği takdirde, uzun zaman kuvvetli çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20' şer cm. Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar, 2-3 çift yapraklı olduktan sonra 7,5 X 7,5 m. Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır. Bundan başka çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve çabuk yetişmesi bakımından daima kök filizleri tercih edilmektedir. Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır. Guava çabuk yetişen bir bitki olduğundan, dikildikten 2-3 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan ortalama üç ay sonra tamamen olgunlaşır. Meyvelerin kokularını muhafaza etmek için toplama işi sabahları erken yapılır. Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir.
    Guavayı Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

    Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tüketildiği gibi reçel, tatlı ve turşu üretimine de yarar. Bundan başka Java'da Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yenir. Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 27-30 '% kadar tanin içerir.

    Diğer önemli cinsleri şunlardır: Çin Guava'sı, P. CattLeyanum, .P. Pyriferum, P. Aromaticum, P. chrysophyllum, P. grandifoli2ım, P. lineatifolium, P. araça.
    Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

  • #2
    Guava (Psidium "Nar anlamında LatincePsidium kelimesinden türemiştir. [2]) Yaklaşık 100 kadar türü bulunur. Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzeyidir. Günümüzde Güney Asya, Hawaii, Karaipler ve Afrika'daziraati yapılmaktadır.

    ÇeşitleriEn çok bilinen cinsi, Dünya'da da "guava" adıyla bilinen Elma guava (Psidium guajava)dır.
    Guava tipik bir Myrtoideae üyesidir. Koyu yeşil ters yöne basit epliktik veya oval 5-15 cm uzunluk arasında değişen yaprakları bulunur. Çiçekleri beyaz ve 5 taç yapraklı,çeşitli erkek üreme organlarını içerir.
    Bununla birlikte her ne kadar Latince "Psidium" takısı ile tanımlanmasalar da Accara ve Feijoa (Kaymak ağacı) cinsleri de resmi olarak (Guava) ailesinin bir üyesi olarak kabul edilmektedir.

    Bilinen Adları

    Guava kelimesi Arawak dilinde guayabo "guava ağacı", İspanyolcada guayaba olarak tanımlanmıştır.
    Pek çok Avrupa diline uyarlanmıştır: guava (Romence, İsveççe, Danimarkaca ve Norveççe, ayrıca Yunanca Γκουάβα ve Rusça Гуава), Guave Felemenkçe ve Almanca), goyave (Fransızca), gujawa (Lehçe), goiaba Portekizce.
    Avrupa dışında ise Arawak dilinden etkilenerek, jwafa, Japonca guaba (グアバ), Tamilce "koiyaa" (கொய்யா), Tongaca kuava veTagalogca bayabas olarak tanımlanmaktadır.
    Pera olarak armuttan etkilenildiği düşünülerek Malayca, Batı Hint Okyanusu, Svahilice, Seylanca, Bengalce dillerinde Guava ve türleri tanımlanmaktadır.
    Bununla birlikte hiç bir Latince, İspanyolca v.s etkileşim içinde kalmadan kendine özgü bu meyveye adlar veren toplumlarda vardır.(Örneğin: Sawintu (Quechua dilinde) ve xālxocotl (Nahuatl dilinde)


    Guava bitkisi pek çok kırkayak türüne,tırtıla,bakteriye ve mitelara,çeşitli türden böcek ve sineklere ev sahipliği yapmaktadır.Meyveleri sadece insanlarca tüketilmemekte pek çok memeli ve kuşlarda meyvelerinden yararlanmaktadır.
    Bununla birlikte Çilek Guava ve Elma Guava'nın akrabaları olan v.s türler sonradan getirildiği Hawai gibi bazı bölgelerde işgalci tür olarak kabul edilmektedir.Diğer taraftan bazı türleri ise doğal ortamları yok edildiğinden sayıca ya azalmıştır veyahut Jamaika Guavası olarak kabul edilen P. dumetorum türü gibi nesli neredeyse tükenmiştir. Guava'nın dalları Hawaii'de etin pişirilmesinde tütsü gibi,Amerika Birleşik Devletlerinde barbekülerde kullanılmaktadır.Küba'da ise yaprakları barbekülerde kullanılmaktadır.
    Oaxaca,Mexico'da bütün bir Guava ağacının görüntüsü.



    Meyvesi İçin Üretim


    Guava pek çok ülkede meyvesi için üretilmektedir. Elma guava (P. guajava) ve diğer pek çok kültür türleri ise ticari amaçla yetiştirlmektedir.
    Guava'nın özellikle kırmızı renkli türleri (Kırmızı Elma guava ve Çilek guava gibi kırmızı renkli türleri) diğer türlerine göre soğuğa daha dayanıklıdır.
    Özellikle olgun ağaçlar makul derecede soğuğa dayanıklı olup,kısa sürelide olsa 5 derecenin altındaki soğuklara dayanabilir fakat genç bitkiler böu şekildeki soğuklara dayanamaz.Bu özelliği sayesinde ısının geceleri 5 derecenin altına düştüğü Pakistan'ın kuzey kesiminde dahi ağaçların yaşadığı bilinmektedir. Bununla birlikte Kaymak ağacı gibi Guava ailesi içindeki bir kısım türler -10 derecelik soğukları dahi tolere edebilmektedirler. Bununla birlikte Guava ev içinde saksılarda rahatlıkla yetiştirilebilen ender tropik bitkilerden biri olması ve güzel bulunan kokusu sebebiyle bahçe ve ev yetiştiricilerincede talep görmektedir.

    Guava meyvesi
    Guava meyvesi, yaklaşık 4 ila 12 cm uzunluğunda,türe bağlı olarak yuvarlak veya oval şekildedir. Genel olarak meyvenin dış kabuğu serttir,türüne göre acı,yumaşak veya tatlı bir tada sahiptir.Yine türe göre kabuğunun kalınlığı değişir, çoğu zaman olgunlaşmadan önce yeşil olan kabuk olgunlaşınca, sarı,vişne çürüğü rengi alabilir veyahut yeşil rengini koruyabilir.
    Guava limona benzer fakat onun aksine fazla keskin olmayan aroması ile bilinir. Guava'nın meyvesinin etli kısmı derin pembe (Kırmızı guavalarda) veyahut beyaz olabilir (beyaz guavalarda),bu kısmın tadı ekşi veya tatlı olabilir. Bunun dışında orta kısımda bulunan meyve tohumlarının sayısı ve sertliği türlere bağlı olarak değişir.

    Mutfaklarda Kullanımı
    In Hawai'de guava meyveleri soya sosu ve sirke ile kullanılır. Nadiren,soya sosu ve sirke karışımın içine az şeker ve kara biber ilave edilir. Kesilen meyveler bu dip sosun içine batırılır.
    Pakistan ve Hindistan'da, guava meyveleri çiğ olarak yenir,tipik olarak meyve 4de bölünür ve az tuz,karabiber ilave edilir bazen ise kırmızı biber ilave edilerek yenir. Sokak satıcıları bir çift rubleye bu meyvelerin her birini bu şekilde satar.
    Bu meyve meyve salatalı ve tatlılarda da kullanılmaktadır.Asya'da taze guava dilimleri erik tozunun içine veya tuza batırılır.Hindistan'da özel bir kaya tuzu serpilerek yenir.
    Yüksek miktarda pektin içermesi nedeniyle guava meyveleri gıda endüstrisinde,tart,meyve,jöle yapımında,içeceklerde,kokteylerde kullanılır.
    Hawaii,Küba,Meksika,Kolombiya gibi ülkelerde guava suyu oldukça popülerdir.
    Guava meyveleri kimi ülkelerde aitliği nedeniyle domatesin yerine kullanılmaktadır. Asyada meyve ve yapraklarından demlenmiş içecekler yapılmaktadır,Brezilya'da ise sadece yapraklarından çay yapılmakta ve şifalı olduğunda inanılarak kullanılmaktadır.
    Bangalore, Hindistan'da olgunlaşmış,Kırmızı Elma Guava Meyveleri


    Besin Değeri
    Guava yüksek oranda içerdiği diet lifleri, A,C vitamini,folik asit,potasyum,manganez,bakır gibi elementler sayesinde süper meyveler grubu içerisindedir.Öyle ki düşük kalorili bilinen türden bir tane guava (elma guavası) bir portakalın 4 katı kadar vitamin içerebilir. [3]
    Ancak vitamin değerleri türden türede değişmektedir mesela bilinen bir çilek guava 90 gr c vitamini içermesine karşın bazı türleri bundan daha az c vitamini içerebilmektedir.[4]
    'Tayland kırmızı' guavası, kırmızı elma guavasının kültürüdür,antioksidan bakımından zengindir

    Guava bol miktarda beta karoten,polipenol gibi anti oksidanlarda içermektedir. Bununla birlikte anti oksidan ve A vitamini oranları kırımızı ve portakal renkli guavalarda daha fazla iken sarı ve yeşil guavalarda çok daha düşüktür
    Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

    Yorum yap


    • #3
      GUAVA
      HERBAL PROPERTIES AND ACTIONS
      Main Actions Other Actions Standard Dosage
      stops diarrhea
      depresses CNS
      Leaves
      kills bacteria
      lowers blood pressure
      Decoction: 1 cup 1-3
      kills fungi
      reduces blood sugar
      times daily
      kills yeast
      constricts blood vessels

      kills amebas
      promotes menstruation

      relieves pain

      fights free radicals

      reduces spasms

      supports heart

      Called guayaba in Spanish-speaking countries and goiaba in Brazil, guava is a common shade tree or shrub in door-yard gardens in the tropics. It provides shade while the guava fruits are eaten fresh and made into drinks, ice cream, and preserves. In the richness of the Amazon, guava fruits often grow well beyond the size of tennis balls on well-branched trees or shrubs reaching up to 20 m high. Cultivated varieties average about 10 meters in height and produce lemon-sized fruits. The tree is easily identified by its distinctive thin, smooth, copper-colored bark that flakes off, showing a greenish layer beneath.

      Guava fruit today is considered minor in terms of commercial world trade but is widely grown in the tropics, enriching the diet of hundreds of millions of people in the tropics of the world. Guava has spread widely throughout the tropics because it thrives in a variety of soils, propagates easily, and bears fruit relatively quickly. The fruits contain numerous seeds that can produce a mature fruit-bearing plant within four years. In the Amazon rainforest guava fruits are much enjoyed by birds and monkeys, which disperse guava seeds in their droppings and cause spontaneous clumps of guava trees to grow throughout the rainforest.

      TRIBAL AND HERBAL MEDICINE USES

      Guava may have been domesticated in Peru several thousand years ago; Peruvian archaeological sites have revealed guava seeds found stored with beans, corn, squash, and other cultivated plants. Guava fruit is still enjoyed as a sweet treat by indigenous peoples throughout the rainforest, and the leaves and bark of the guava tree have a long history of medicinal uses that are still employed today.

      The Tikuna Indians decoct the leaves or bark of guava as a cure for diarrhea. In fact, an infusion or decoction made from the leaves and/or bark has been used by many tribes for diarrhea and dysentery throughout the Amazon, and Indians also employ it for sore throats, vomiting, stomach upsets, for vertigo, and to regulate menstrual periods. Tender leaves are chewed for bleeding gums and bad breath, and it is said to prevent hangovers (if chewed before drinking). Indians throughout the Amazon gargle a leaf decoction for mouth sores, bleeding gums, or use it as a douche for vaginal discharge and to tighten and tone vaginal walls after childbirth. A decoction of the bark and/or leaves or a flower infusion is used topically for wounds, ulcers and skin sores. Flowers are also mashed and applied to painful eye conditions such as sun strain, conjunctivitis or eye injuries.

      Centuries ago, European adventurers, traders, and missionaries in the Amazon Basin took the much enjoyed and tasty fruits to Africa, Asia, India, and the Pacific tropical regions, so that it is now cultivated throughout the tropical regions of the world. Commercially the fruit is consumed fresh or used in the making of jams, jellies, paste or hardened jam, and juice. Guava leaves are in the Dutch Pharmacopoeia for the treatment of diarrhea, and the leaves are still used for diarrhea in Latin America, Central and West Africa, and Southeast Asia. In Peruvian herbal medicine systems today the plant is employed for diarrhea, gastroenteritis, intestinal worms, gastric disorders, vomiting, coughs, vaginal discharges, menstrual pain and hemorrhages, and edema. In Brazil guava is considered an astringent drying agent and diuretic and is used for the same conditions as in Peru. A decoction is also recommended as a gargle for sore throats, laryngitis and swelling of the mouth, and used externally for skin ulcers, and vaginal irritation and discharges.

      PLANT CHEMICALS

      Guava is rich in tannins, phenols, triterpenes, flavonoids, essential oils, saponins, carotenoids, lectins, vitamins, fiber and fatty acids. Guava fruit is higher in vitamin C than citrus (80 mg of vitamin C in 100 g of fruit) and contains appreciable amounts of vitamin A as well. Guava fruits are also a good source of pectin - a dietary fiber. The leaves of guava are rich in flavonoids, in particular, quercetin. Much of guava's therapeutic activity is attributed to these flavonoids. The flavonoids have demonstrated antibacterial activity. Quercetin is thought to contribute to the anti-diarrhea effect of guava; it is able to relax intestinal smooth muscle and inhibit bowel contractions. In addition, other flavonoids and triterpenes in guava leaves show antispasmodic activity. Guava also has antioxidant properties which is attributed to the polyphenols found in the leaves.

      Guava's main plant chemicals include: alanine, alpha-humulene, alpha-hydroxyursolic acid, alpha-linolenic acid, alpha-selinene, amritoside, araban, arabinose, arabopyranosides, arjunolic acid, aromadendrene, ascorbic acid, ascorbigen, asiatic acid, aspartic acid, avicularin, benzaldehyde, butanal, carotenoids, caryophyllene, catechol-tannins, crataegolic acid, D-galactose, D-galacturonic acid, ellagic acid, ethyl octanoate, essential oils, flavonoids, gallic acid, glutamic acid, goreishic acid, guafine, guavacoumaric acid, guaijavarin, guajiverine, guajivolic acid, guajavolide, guavenoic acid, guajavanoic acid, histidine, hyperin, ilelatifol D, isoneriucoumaric acid, isoquercetin, jacoumaric acid, lectins, leucocyanidins, limonene, linoleic acid, linolenic acid, lysine, mecocyanin, myricetin, myristic acid, nerolidiol, obtusinin, octanol, oleanolic acid, oleic acid, oxalic acid, palmitic acid, palmitoleic acid, pectin, polyphenols, psidiolic acid, quercetin, quercitrin, serine, sesquiguavene, tannins, terpenes, and ursolic acid.

      BIOLOGICAL ACTIVITIES AND CLINICAL RESEARCH

      The long history of guava's use has led modern-day researchers to study guava extracts. Its traditional use for diarrhea, gastroenteritis and other digestive complaints has been validated in numerous clinical studies. A plant drug has even been developed from guava leaves (standardized to its quercetin content) for the treatment of acute diarrhea. Human clinical trials with the drug indicate its effectiveness in treating diarrhea in adults. Guava leaf extracts and fruit juice has also been clinically studied for infantile diarrhea. In a clinical study with 62 infants with infantile rotaviral enteritis, the recovery rate was 3 days (87.1%) in those treated with guava, and diarrhea ceased in a shorter time period than controls. It was concluded in the study that guava has "good curative effect on infantile rotaviral enteritis."

      Guava has many different properties that contribute to its antidiarrheal effect: it has been documented with pronounced antibacterial, antiamebic and antispasmodic activity. It has also shown to have a tranquilizing effect on intestinal smooth muscle, inhibit chemical processes found in diarrhea and aid in the re-absorption of water in the intestines. In other research, an alcoholic leaf extract was reported to have a morphine-like effect, by inhibiting the gastrointestinal release of chemicals in acute diarrheal disease. This morphine-like effect was thought to be related to the chemical quercetin. In addition, lectin chemicals in guava were shown to bind to E-coli (a common diarrhea-causing organism), preventing its adhesion to the intestinal wall and thus preventing infection (and resulting diarrhea).

      The effective use of guava in diarrhea, dysentery and gastroenteritis can also be related to guava's documented antibacterial properties. Bark and leaf extracts have shown to have in vitro toxic action against numerous bacteria. In several studies guava showed significant antibacterial activity against such common diarrhea-causing bacteria as Staphylococcus, Shigella, Salmonella, Bacillus, E. coli, Clostridium, and Pseudomonas. It has also demonstrated antifungal, anti-yeast (candida), anti-amebic, and antimalarial actions.

      In a recent study with guinea pigs (in 2003) Brazilian researchers reported that guava leaf extracts have numerous effects on the cardiovascular system which might be beneficial in treating irregular heat beat (arrhythmia). Previous research indicated guava leaf provided antioxidant effects beneficial to the heart, heart protective properties, and improved myocardial function. In two randomized human studies, the consumption of guava fruit for 12 weeks was shown to reduce blood pressure by an average 8 points, decrease total cholesterol levels by 9%, decrease triglycerides by almost 8%, and increase "good" HDL cholesterol by 8%. The effects were attributed to the high potassium and soluble fiber content of the fruit (however 1-2 pounds of fruit was consumed daily by the study subjects to obtain these results!). In other animal studies guava leaf extracts have evidenced analgesic, sedative, and central nervous system (CNS) depressant activity, as well as a cough suppressant actions. The fruit or fruit juice has been documented to lower blood sugar levels in normal and diabetic animals and humans. Most of these studies confirm the plant's many uses in tropical herbal medicine systems.

      CURRENT PRACTICAL USES

      Guava, known as the poor man's apple of the tropics, has a long history of traditional use, much of which is being validated by scientific research. It is a wonderful natural remedy for diarrhea - safe enough even for young children. For infants and children under the age of 2, just a cup daily of guava fruit juice is helpful for diarrhea. For older children and adults, a cup once or twice daily of a leaf decoction is the tropical herbal medicine standard. Though not widely available in the U.S. market, tea-cut and powdered leaves can be obtained from larger health food stores or suppliers of bulk botanicals. Newer in the market are guava leaf extracts that are used in various herbal formulas for a myriad of purposes; from herbal antibiotic and diarrhea formulas to bowel health and weight loss formulas. Toxicity studies with rats and mice, as well as controlled human studies show both the leaf and fruit to be safe and without side effects.


      GUAVA PLANT SUMMARY
      Main Preparation Method: decoction
      Main Actions (in order):
      antidysenteric, antiseptic, antibacterial, antispasmodic, cardiotonic (tones, balances, strengthens the heart)

      Main Uses:

      for dysentery (bacterial and amebic), diarrhea, colic, and infantile rotavirus enteritis
      as a broad-spectrum antimicrobial for internal and external bacterial, fungal, candidal, and amebic infections
      to tone, balance, protect and strengthen the heart (and for arrhythmia and some heart diseases)
      as a cough suppressant, analgesic (pain-reliever), and febrifuge (reduces fever) for colds, flu, sore throat, etc
      as a topical remedy for ear and eye infections
      Properties/Actions Documented by Research:
      amebicide, analgesic (pain-reliever), antibacterial, anticandidal, antidysenteric, antifungal, antimalarial, antioxidant, antispasmodic, antiulcerous, cardiodepressant, cardiotonic (tones, balances, strengthens the heart), central nervous system depressant, cough suppressant, gastrototonic (tones, balances, strengthens the gastric tract), hypotensive (lowers blood pressure), sedative, vasoconstrictor
      Other Properties/Actions Documented by Traditional Use:
      anti-anxiety, anticonvulsant, antiseptic, astringent, blood cleanser, digestive stimulant, menstrual stimulant, nervine (balances/calms nerves), vermifuge (expels worms)

      Cautions: It has a cardiac depressant effect and is contraindicated in some heart conditions.


      Traditional Preparation: The fruit and juice is freely consumed for its great taste, nutritional benefit and nutrient content, as well as an effective children's diarrhea remedy. The leaves are prepared in a standard decoction and dosages are generally 1 cup 1-3 times daily.

      Contraindications:

      Guava has recently demonstrated cardiac depressant activity and should be used with caution by those on heart medications.
      Guava fruit has shown to lower blood sugar levels and it should be avoided by people with hypoglycemia.
      Drug Interactions: None reported, however excessive or chronic consumption of guava may potentiate some heart medications.



      WORLDWIDE ETHNOMEDICAL USES
      Amazonia for diarrhea, dysentery, menstrual disorders, stomachache, vertigo
      Brazil for anorexia, cholera, diarrhea, digestive problems, dysentery, gastric insufficiency, inflamed mucous membranes, laryngitis, mouth(swelling), skin problems, sore throat, ulcers, vaginal discharge
      Cuba for colds, dysentery, dyspepsia
      Ghana coughs, diarrhea, dysentery, toothache
      Haiti for dysentery, diarrhea, epilepsy, itch, piles, scabies, skin sores, sore throat, stomachache, wounds, and as an antiseptic and astringent
      India for anorexia, cerebral ailments, childbirth, chorea, convulsions, epilepsy, nephritis
      Malaya for dermatosis, diarrhea, epilepsy, hysteria, menstrual disorders
      Mexico for deafness, diarrhea, itch, scabies, stomachache, swelling, ulcer, worms, wounds
      Peru for conjunctivitis, cough, diarrhea, digestive problems, dysentery, edema, gout, hemorrhages, gastroenteritis, gastritis, lung problems, PMS, shock, vaginal discharge, vertigo, vomiting, worms
      Philippines for sores, wounds, and as an astringent
      Trinidad bacterial infections, blood cleansing, diarrhea, dysentery
      Elsewhere for anorexia, aches, bacterial infections, boils, bowel disorders, bronchitis, catarrh, cholera, chorea, colds, colic, convulsions, coughs, diarrhea, dysentery, dyspepsia, edema, epilepsy, fever, gingivitis, hemorrhoids, itch, jaundice, menstrual problems, nausea, nephritis, respiratory problems, rheumatism, scabies, sore throat, spasms, sprains, stomach problems, swelling, tonic, toothache, ulcers, worms, wounds, and as an antiseptic and astringent


      References/Footnotes:

      Conde Garcia, E. A., et al. “Inotropic effects of extracts of Psidium guajava L. (guava) leaves on the guinea pig atrium.” Braz. J. of Med. & Biol. Res. 2003; 36: 661-668.
      Suntornsuk, L., et al. “Quantitation of vitamin C content in herbal juice using direct titration.” J. Pharm. Biomed. Anal. 2002; 28(5): 849-55.
      Beckstrom-Sternberg, S. M., et al. “The phytochemical database.” (ACEDB version 4.3-Data version July 1994.) National Germplasm Resources Laboratory (NGRL), Agricultural Research Service (ARS), U.S. Department of Agriculture.
      Jimenez-Escrig, A., et al. “Guava fruit (Psidium guajava L.) as a new source of antioxidant dietary fiber.” J. Agric. Food Chem. 2001; 49(11): 5489-93.
      Smith, Nigel J. H., et al. Tropical Forests and their Crops. London: Cornell University Press. 1992.
      Arima, H., et al. “Isolation of antimicrobial compounds from guava (Psidium guajava L.) and their structural elucidation.” Biosci. Biotechnol. Biochem. 2002; 66(8): 1727-30.
      Morales, M. A., et al. “Calcium-antagonist effect of quercetin and its relation with the spasmolytic properties of Psidium guajava L.” Arch. Med. Res. 1994; 25(1): 17-21.
      Lozoya, X., et al. “Quercetin glycosides in Psidium guajava L. leaves and determination of a spasmolytic principle.” Arch. Med. Res. 1994; 25(1): 11-5.
      Begum, S., et al. “Triterpenoids from the leaves of Psidium guajava.” Phytochemistry 2002; 61(4): 399-403.
      Lozoya, X., et al. “Intestinal anti-spasmodic effect of a phytodrug of Psidium guajava folia in the treatment of acute diarrheic disease.” J. Ethnopharmacol. 2002; 83(1-2): 19-24.
      Wei, L., et al. “Clinical study on treatment of infantile rotaviral enteritis with Psidium guajava L.” Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi 2000; 20(12): 893-5.
      Tona, L., et al. “Biological screening of traditional preparations from some medicinal plants used as antidiarrhoeal in Kinshasa, Congo.” Phytomedicine 1999; 6(1): 59-66.
      Lozoya, X., et al. “Model of intraluminal perfusion of the guinea pig ileum in vitro in the study of the antidiarrheal properties of the guava (Psidium guajava).” Arch. Invest. Med. (Mex). 1990; 21(2): 155-62.
      Almeida, C. E., et al. “Analysis of antidiarrhoeic effect of plants used in popular medicine.” Rev. Saude Publica. 1995; 29(6): 428-33.
      Lin, J., et al. “Anti-diarrhoeal evaluation of some medicinal plants used by Zulu traditional healers.” J. Ethnopharmacol. 2002; 79(1): 53-6.
      Lutterodt, G. D. “Inhibition of Microlax-induced experimental diarrhea with narcotic-like extracts of Psidium guajava leaf in rats.” J. Ethnopharmacol. 1992; 37(2): 151-7.
      Lutterodt, G. D. “Inhibition of gastrointestinal release of acetylcholine by quercetin as a possible mode of action of Psidium guajava leaf extracts in the treatment of acute diarrhoeal disease.” J. Ethnopharmcol. 1989; 25(3): 235-47.
      Coutino-Rodriguez, R., et al, “Lectins in fruits having gastrointestinal activity: their participation in the hemagglutinating property of Escherichia coli O157:H7.” Arch. Med. Res. 2001; 32(4): 251-7.
      Abdelrahim, S. I., et al. “Antimicrobial activity of Psidium guajava L.” Fitoterapia 2002; 73(7-8): 713-5.
      Holetz, F. B., et al. “Screening of some plants used in the Brazilian folk medicine for the treatment of infectious diseases.” Mem. Inst. Oswaldo Cruz 2002; 97(7): 1027-31.
      Caceres, A., et al. “Plants used in Guatemala for the treatment of gastrointestinal disorders. 1. Screening of 84 plants against enterobacteria.” J. Ethnopharmacol. 1990; 30(1): 55-73.
      Garcia, S., et al, “Inhibition of growth, enterotoxin production, and spore formation of Clostridium perfringens by extracts of medicinal plants.” J. Food Prot. 2002; 65(10): 1667-9.
      Tona, L., et al. “Antiamoebic and spasmolytic activities of extracts from some antidiarrhoeal traditional preparations used in Kinshasa, Congo.” Phytomedicine 2000; 7(1): 31-8.
      Tona, L., et al. “Antiamoebic and phytochemical screening of some Congolese medicinal plants.” J. Ethnopharmacol. 1998; 61(1): 57-65.
      Nundkumar, N., et al. “Studies on the antiplasmodial properties of some South African medicinal plants used as antimalarial remedies in Zulu folk medicine.” Methods Find Exp. Clin. Pharmacol. 2002; 24(7): 397-401.
      Yamashiro, S., et al. “Cardioprotective effects of extracts from Psidium guajava L. and Limonium wrigth II, Okinawan medicinal plants, against ischemia-reperfusion injury in perfused rat hearts.” Pharmacology 2003; 67(3): 128-35.
      Singh, R. B., et al. “Can guava fruit intake decrease blood pressure and blood lipids?” J. Hum Hypertens. 1993; 7(1): 33-8.
      Singh, R. B., et al. “Effects of guava intake on serum total and high-density lipoprotein cholesterol levels and on systemic blood pressure.” Am. J. Cardiol. 1992; 70(15): 1287-91.
      Shaheen, H. M., et al. “Effect of Psidium guajava leaves on some aspects of the central nervous system in mice.” Phytother. Res. 2000; 14(2): 107-11.
      Lutterodt, G. D., et al. “Effects on mice locomotor activity of a narcotic-like principle from Psidium guajava leaves.” J. Ethnopharmacol. 1988; 24(2-3): 219-31.
      Jaiarj, P., et al. “Anticough and antimicrobial activities of Psidium guajava Linn. leaf extract.” J. Ethnopharmacol. 1999; 67(2): 203-12.
      Cheng, J. T., et al. “Hypoglycemic effect of guava juice in mice and human subjects.” Am. J. Clin. Med. 1983; 11(1-4): 74-6.
      Roman-Ramos, R., et al. "Anti-hyperglycemic effect of some edible plants." J. Ethnopharmacol. 1995.
      Bitkisel Tedavi - İbrahim Gökçek Ürünleri Resmi Satış Sitesidir.

      Yorum yap


      • #4
        GUAVA
        BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ VE EYLEMLERİ


        Ana Eylemler Diğer Eylemler Standart Dozaj
        İshali durdurur
        CNS'yi bozuyor
        Bakterileri öldürür
        Kan basıncını düşürür
        Kaynatma: 1 fincan 1-3
        Mantarları öldürür
        Kan şekeri azaltır
        Mayayı öldürür
        Daraltıcı kan damarları
        Amebas öldürür
        Adet görme teşvik eder
        Ağrıyı hafifletir
        Serbest radikallerle savaşır
        Spazmları azaltır
        Kalbi destekler

        İspanyolca konuşulan ülkelerde guayaba ve Brezilya'da goiaba denilen guava, tropik bölgelerde kapı bahçelerinde ortak bir gölge ağacı veya çalılıktır. Guava meyveleri taze yerken ve içecekler, dondurma ve konserveler haline getirilirken gölge sağlar. Amazon'un zenginliğinde, guava meyveleri genellikle iyi dallanmış ağaçlar veya 20 m yüksekliğe kadar çalılardaki tenis topları boyutunun çok ötesinde büyür. Ekili çeşitler ortalama 10 metre yüksekliktedir ve limon büyüklüğünde meyveler üretir. Ağaç, altında yeşilimsi bir tabaka gösteren ince ince, pürüzsüz, bakır renkli kabuğu ile kolayca tanınır.

        Guava meyvesi bugün ticari dünya ticareti açısından önemsiz kabul edilir, ancak tropik bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir ve dünya tropiklerinde yüz milyonlarca insanın beslenmesini zenginleştirir. Guava tropik bölgelere yayıldı, çünkü çeşitli topraklarda büyür, kolayca yayılır ve meyveyi nispeten hızlı bir şekilde verir. Meyveler dört yıl içinde olgunlaşmış bir meyve taşıyan bitki üretebilen çok sayıda tohum içerir. Amazon yağmur ormanlarında, guava tohumlarını dışkılarına dağıtan ve kendiliğinden guava ağaçlarının yağmur ormanları boyunca yetişmesine neden olan kuşlar ve maymunlar çok hoşlanır.

        TRIBAL VE BİTKİSEL TIP KULLANIMI

        Guava Peru'da birkaç bin yıl önce evcilleştirilmiş olabilir; Peru arkeolojik sit alanları fasulye, mısır, kabak ve diğer ekili bitkilerde depolanan guava tohumlarını ortaya çıkarmıştır. Guava meyvesi, yağmur ormanları boyunca yerli halkların tatlı bir muamelesi olarak hala tadını çıkarmaktadır ve guava ağacının yaprakları ve kabuğu, günümüzde hala kullanılan uzun bir tıbbi kullanım geçmişine sahiptir.

        Tikuna yerlileri, guava'nın yapraklarını veya kabuğunu ishal tedavisi için ayırır. Aslında, yapraklardan ve / veya kabuğundan yapılan bir infüzyon veya kaynatma, Amazon genelinde birçok kabile tarafından ishal ve dizanteri için kullanılmıştır ve Kızılderililer, onu aynı zamanda boğaz ağrısı, kusma, mide rahatsızlıkları, baş dönmesi ve menstrüasyon için de kullanır. dönemleri. İhale yaprakları diş eti kanaması ve kötü nefes için çiğnenir ve akşamdan kalmaların (içmeden önce çiğnenirse) önlendiği söylenir. Amazon'daki Hintliler ağız yaraları, diş eti kanaması ya da vajinal akıntı için ve doğumdan sonra vajinal duvarları sıkmak ve tonlamak için bir yaprak kaynağını gargara yaparlar. Kabuğun ve / veya yaprakların veya bir çiçek infüzyonunun kaynaşması topikal olarak yaralar, ülserler ve cilt yaraları için kullanılır. Çiçekler aynı zamanda püre haline getirilir ve güneşlenme, konjonktivit veya göz yaralanmaları gibi ağrılı göz koşullarına uygulanır.

        Yüzyıllar önce, Avrupalı ​​maceracılar, tüccarlar ve Amazon Havzası'ndaki misyonerler Afrika, Asya, Hindistan ve Pasifik tropik bölgelerine çok zevkli ve lezzetli meyveler aldı, böylece şimdi dünyanın tropik bölgelerinde yetiştiriliyor. Ticari olarak meyve taze tüketilir veya reçel, reçel, macun veya sertleşmiş reçel ve meyve suyu yapımında kullanılır. Guava yaprakları, ishal tedavisi için Hollanda Farmakopesindedir ve yapraklar Latin Amerika, Orta ve Batı Afrika ve Güneydoğu Asya'da hala ishal için kullanılmaktadır. Günümüzde Peru bitkisel ilaç sistemlerinde, bitki ishal, gastroenterit, bağırsak kurtları, mide rahatsızlıkları, kusma, öksürük, vajinal akıntı, adet ağrısı ve kanamalar ve ödem için kullanılmaktadır. Brezilya'da guava büzücü bir kurutma maddesi ve diüretik olarak kabul edilir ve Peru ile aynı koşullar için kullanılır. Aynı zamanda boğaz ağrısı, larenjit ve ağzın şişmesi için bir gargara olarak da tavsiye edilir ve dışarıdan cilt ülserleri, vajinal tahriş ve akıntılarda kullanılır.

        BİTKİ KİMYASALLARI

        Guava tanenler, fenoller, triterpenler, flavonoidler, uçucu yağlar, saponinler, karotenoidler, lektinler, vitaminler, lif ve yağ asitleri bakımından zengindir. Guava meyvesi, C vitamini bakımından turunçgillerden daha yüksektir (100 g meyvede 80 mg C vitamini) ve kayda değer miktarda A vitamini içerir. Guava meyveleri aynı zamanda iyi bir pektin kaynağıdır - diyet lifi. Guava yaprakları flavonoidler, özellikle de quercetin bakımından zengindir. Guava'nın terapötik aktivitesinin çoğu bu flavonoidlere atfedilir. Flavonoidler antibakteriyel aktivite göstermiştir. Quercetin'in guava'nın ishal önleyici etkisine katkıda bulunduğu düşünülmektedir; intestinal düz kasları gevşetebilir ve bağırsak kasılmalarını önleyebilir. Ek olarak, guava yapraklarındaki diğer flavonoidler ve triterpenler antispazmodik aktivite göstermektedir. Guava ayrıca yapraklarda bulunan polifenollere atfedilen antioksidan özelliklere sahiptir.

        Guava'nın ana bitki kimyasalları arasında şunlar bulunur: alanin, alfa-humulen, alfa-hidroksiursolik asit, alfa-linolenik asit, alfa-selinen, amritosit, araban, arabinoz, arabopiranozitler, arjunolik asit, aromadendren, askorbik asit, askorjen, asik asit, aspartik asit, avicularin, benzaldehit, bütanal, karotenoidler, karyofilil, katekol-tanenler, crataegolik asit, D-galaktoz, D-galakturonik asit, ellagik asit, etil oktanoat, uçucu yağlar, flavonoidler, gallik asit, glutamik asit, goreikargu, guavaum guava asidi , guaijavarin, guajiverin, guajivolik asit, guajavolid, guavenoik asit, guajavanoik asit, histidin, hiperin, ilelatifol D, izoneriuumoumarik asit, izoetinik asit, nerolidiol, obtusinin, oktanol, oleanolik asit, oleik asit, oksalik asit, palmitik asit, palmitoleik asit, pektin, polifenoller, psidiolik asit, kuersetin, kuersitrin, serin, seskik üaven, tanenler, terpenler ve ursolik asit.

        BİYOLOJİK ETKİNLİKLER VE KLİNİK ARAŞTIRMA

        Guava kullanımının uzun tarihi günümüz araştırmacılarını guava özleri üzerinde çalışmaya yöneltti. İshal, gastroenterit ve diğer sindirim şikayetleri için geleneksel kullanımı sayısız klinik çalışmada doğrulanmıştır. Akut diyarenin tedavisi için guava yapraklarından (quercetin içeriğine standart hale getirilmiş) bile bir bitki ilacı geliştirilmiştir. İlaçla yapılan insan klinik denemeleri, yetişkinlerde ishalin tedavisinde etkinliğini göstermektedir. Guava yaprağı ekstreleri ve meyve suyu da infantil diyare için klinik olarak incelenmiştir. İnfantil rotaviral enteritli 62 bebekli klinik çalışmada, iyileşme oranı guava ile tedavi edilenlerde 3 gündü (% 87.1) ve ishal kontrollerden daha kısa sürede kesildi. Çalışmada guava'nın "infantil rotaviral enterit üzerinde iyi iyileştirici etkisi" olduğu sonucuna varılmıştır.

        Guava, antidiarreal etkisine katkıda bulunan birçok farklı özelliğe sahiptir: belirgin antibakteriyel, antiamebik ve antispazmodik aktivite ile belgelenmiştir. Ayrıca, bağırsak düz kasında sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu, ishalde bulunan kimyasal işlemleri önlediği ve bağırsaklarda suyun yeniden emilimine yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Başka bir araştırmada, akut diyare hastalığında gastrointestinal kimyasal salınımını inhibe ederek bir alkolik yaprak ekstresinin morfin benzeri bir etkiye sahip olduğu rapor edildi. Bu morfine benzer etkinin kimyasal quercetin ile ilgili olduğu düşünülüyordu. Ek olarak guava'daki lektin kimyasallarının, E-coli'ye (ortak bir ishale neden olan organizma) bağlandığı, bağırsak duvarına yapışmasını önlediği ve böylece enfeksiyonu önlediği (ve sonuçta ishal) olduğu gösterilmiştir.

        Guava'nın ishal, dizanteri ve gastroenteritlerde etkili kullanımı guava'nın belgelenmiş antibakteriyel özellikleriyle de ilişkili olabilir. Kabuk ve yaprak özlerinin sayısız bakteriye karşı in vitro toksik etkisinin olduğu gösterilmiştir. Birkaç çalışmada guava, Staphylococcus, Shigella, Salmonella, Bacillus, E. coli, Clostridium ve Pseudomonas gibi yaygın ishal yapan bakterilere karşı önemli antibakteriyel aktivite göstermiştir. Ayrıca, antifungal, maya karşıtı (kandida), anti-amebik ve antimalarial etkiler göstermiştir.

        Gine domuzu ile yapılan son bir çalışmada (2003 yılında) Brezilyalı araştırmacılar guava yaprağı ekstraktlarının düzensiz ısı ritmi (aritmi) tedavisinde yararlı olabilecek kardiyovasküler sistem üzerinde çok sayıda etkisi olduğunu bildirdi. Önceki araştırmalar, guava yaprağının kalp, kalp koruyucu özellikleri ve gelişmiş miyokard fonksiyonuna yararlı antioksidan etkiler sağladığını gösterdi. İki randomize insan çalışmasında, 12 hafta boyunca guava meyvesi tüketiminin kan basıncını ortalama 8 puan azalttığı, toplam kolesterol seviyesini% 9 azalttığı, trigliseritleri yaklaşık% 8 azalttığı ve "iyi" HDL kolesterolünü 8% artırdığı gösterildi. %. Etkiler meyvenin yüksek potasyum ve çözünür lif içeriğine bağlandı (ancak bu sonuçları elde etmek için çalışma denekleri tarafından günlük 1-2 kilo meyve tüketildi!). Diğer hayvan çalışmalarında guava yaprağı ekstreleri analjezik, yatıştırıcı ve merkezi sinir sistemi (CNS) depresan aktivitesinin yanı sıra bir öksürük önleyici etki gösterdiğini göstermiştir. Meyve veya meyve suyunun normal ve diyabetik hayvanlarda ve insanlarda kan şekeri seviyesini düşürdüğü belgelenmiştir. Bu çalışmaların çoğu, bitkinin tropik bitkisel ilaç sistemlerinde birçok kullanımını doğrulamaktadır.

        GÜNCEL PRATİK KULLANIMLARI

        Zavallı adamın tropik elmaları olarak bilinen Guava, çoğu bilimsel araştırmalarla onaylanan uzun bir geleneksel kullanım geçmişine sahiptir. İshal için harika bir doğal çözüm - küçük çocuklar için bile yeterince güvenli. Bebekler ve 2 yaşın altındaki çocuklar için günlük sadece bir bardak guava meyve suyu ishal için yardımcı olur. Büyük çocuklar ve yetişkinler için yaprak kaynağının günde bir veya iki kez bir bardak tropik bitkisel ilaç standardıdır. ABD pazarında yaygın olarak bulunmamasına rağmen, çay biçimli ve pudralı yapraklar, daha büyük sağlık gıda mağazalarından veya toplu botanik tedarikçilerinden temin edilebilir. Pazarda daha yeni olan, çeşitli bitkisel formüllerde sayısız amaç için kullanılan guava yaprağı özleridir; bitkisel antibiyotik ve ishal formüllerinden bağırsak sağlığı ve kilo verme formüllerine kadar. Fareler ve fareler ile yapılan toksisite çalışmaları ve ayrıca kontrollü insan çalışmaları, hem yaprak hem de meyvenin güvenli ve yan etkileri olmadığını göstermektedir.

        GUAVA BİTKİ ÖZETİ
        Ana Hazırlama Yöntemi: kaynatma
        Ana Eylemler (sırayla):
        antidysenterik, antiseptik, antibakteriyel, antispazmodik, kardiyotonik (tonlar, dengeler, kalbi güçlendirir)

        Ana Kullanım Alanları:

        dizanteri (bakteriyel ve amebik), ishal, kolik ve infantil rotavirüs enteritleri için
        iç ve dış bakteriyel, fungal, kandida ve amebik enfeksiyonlar için geniş spektrumlu bir antimikrobiyal olarak
        kalbi tonlandırmak, dengelemek, korumak ve güçlendirmek (ve aritmi ve bazı kalp hastalıkları için)
        öksürük kesici, analjezik (ağrı kesici) ve soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı vb. için febrifüj (ateşi azaltır) olarak
        kulak ve göz enfeksiyonları için topikal bir ilaç olarak
        Araştırma ile Belgelenen Özellikler / Eylemler:
        amebisit, analjezik (ağrı kesici), antibakteriyel, anticandidal, antidisenterik, antifungal, antimalarial, antioksidan, antispazmodik, anti-alerjik, kardiyodepresan, kardiyotonik (tonlar, dengeleri, kalbi güçlendirir), merkezi sinir sistemi baskıcı dengeler, mide yolunu güçlendirir), hipotansif (kan basıncını düşürür), yatıştırıcı, vazokonstriktör
        Geleneksel Kullanım Tarafından Belgelenen Diğer Özellikler / Eylemler:
        anti-anksiyete, antikonvülsan, antiseptik, büzücü, kan temizleyici, sindirim uyarıcısı, adet uyarıcısı, sinir (sinirleri dengeler / yatıştırır), vermifuge (solucanları dışarı atar)

        Geleneksel Hazırlama: Meyve ve meyve suyu harika tadı, besinsel yararı ve besin içeriği ve ayrıca etkili bir ishal ilacı için serbestçe tüketilir. Yapraklar standart bir kaynama halinde hazırlanır ve dozajlar genellikle günde 1 defa 1 fincandır.

        DÜNYADA ETNOMEDİKAL KULLANIMLARI
        İshal, dizanteri, adet hastalıkları, karın ağrısı, baş dönmesi için Amazonia
        Brezilya, anoreksi, kolera, ishal, sindirim problemleri, dizanteri, mide yetmezliği, iltihaplı mukoza, larenjit, ağız (şişlik), cilt problemleri, boğaz ağrısı, ülser, vajinal akıntı
        Soğuk algınlığı, dizanteri, dispepsi için
        Gana öksürük, ishal, dizanteri, diş ağrısı Dizanteri, ishal, epilepsi, kaşıntı, kazık, uyuz, cilt yaraları, boğaz ağrısı, karın ağrısı, yaralar ve antiseptik ve büzücü olarak
        Haiti Anoreksiya için
        Hindistan, beyin hastalıkları, doğum, korea, kasılmalar, epilepsi, nefrit
        Dermatoz, ishal, epilepsi, histeri, menstrüel bozukluklar için malaya
        Meksika sağırlık, ishal, kaşıntı, uyuz, karın ağrısı, şişme, ülser, solucanlar, yaralar
        Konjonktivit, öksürük, ishal, sindirim sorunları, dizanteri, ödem, gut, kanamalar, gastroenterit, gastrit, akciğer problemleri, PMS, şok, vajinal akıntı, baş dönmesi, kusma, solucanlar için Peru Filipinler yaralar, yaralar ve büzücü olarak
        Trinidad bakteriyel enfeksiyonları, kan temizleme, ishal, dizanteri
        Anoreksi, ağrılar, bakteriyel enfeksiyonlar, kaynar, bağırsak hastalıkları, bronşit, nezle, kolera, korea, soğuk algınlığı, kolik, konvülziyonlar, öksürükler, ishal, dizanteri, soğuk algınlığı, kolik, konvülziyonlar, öksürükler, ishal, dizanteri, kanama, ödem, epilepsi, ateş, diş eti adet problemleri, bulantı, nefrit, solunum problemleri, romatizma, uyuz, boğaz ağrısı, spazmlar, burkulmalar, mide problemleri, şişme, tonik, diş ağrısı, ülserler, solucanlar, yaralar ve antiseptik ve büzücü olarak

        Referanslar / Dipnotlar:

        Conde Garcia, E.A. ve ark. “Psidium guajava L. (guava) ekstrelerinin inotropik etkileri, kobay atriyumunu bırakır.” Braz. Med. Ve Biol. Res. 2003; 36: 661-668.
        Suntornsuk, L., ve ark. “Bitkisel meyve suyunda doğrudan titrasyon kullanarak C vitamini içeriğinin belirlenmesi.” J. Pharm. Biomed. Anal. 2002; 28 (5): 849-55.
        Beckstrom-Sternberg, S.M., ve ark. “Fitokimyasal veri tabanı.” (ACEDB sürüm 4.3-Veri sürümü Temmuz 1994.) Ulusal Germplazm Kaynakları Laboratuvarı (NGRL), Tarımsal Araştırma Servisi (ARS), ABD Ziraat Dairesi.
        Jimenez-Escrig, A., ve ark. “Yeni bir antioksidan diyet lifi kaynağı olarak Guava meyvesi (Psidium guajava L.).” J. Agric. Besin Kimyası 2001; 49 (11): 5489-93'te açıklanmaktadır.
        Smith, Nigel J. H., vd. Tropikal Ormanlar ve Bitkileri. Londra: Cornell Üniversitesi Yayınları. 1992.
        Arima, H., vd. “Antimikrobiyal bileşiklerin guava'dan (Psidium guajava L.) izolasyonu ve yapısal aydınlatmaları.” Biosci. Biyoteknol. Biochem. 2002; 66 (8): 1727-30.
        Morales, M.A., ve ark. “Quercetin'in kalsiyum-antagonist etkisi ve Psidium guajava L.'nin spazmolitik özellikleri ile ilişkisi” Arch. Med. Res. 1994; 25 (1): 17-21.
        Lozoya, X., ve ark. “Psidium guajava L.'deki Quercetin glikozidleri bırakır ve spazmolitik bir prensip belirlenir.” Arch. Med. Res. 1994; 25 (1): 11-5.
        Begum, S., vd. “Psidium guajava'nın yapraklarından elde edilen Triterpenoidler.” Phytochemistry 2002; 61 (4): 399-403'te açıklanmaktadır.
        Lozoya, X., ve ark. “Psidium guajava folia bir fito ilacının akut diyareik hastalığın tedavisinde intestinal anti-spazmodik etkisi.” J. Ethnopharmacol. 2002; 83 (1-2): 19 - 24.
        Wei, L., ve ark. “İnfantil rotaviral enteritin Psidium guajava L ile tedavisi üzerine klinik çalışma” Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi 2000; 20 (12): 893-5.
        Tona, L., ve ark. “Kinshasa, Kongo'da antidiarreal olarak kullanılan bazı tıbbi bitkilerin geleneksel preparatlarının biyolojik olarak taranması” Phytomedicine 1999; 6 (1): 59-66.
        Lozoya, X., ve ark. “Guava (Psidium guajava) antidiarreal özelliklerinin çalışılmasında in vitro guinea ileumral perfüzyon modeli in vitro” (Arch. Invest. Med. (MEX). 1990; 21 (2): 155-62.
        Almeida, C.E. ve ark. “Popüler tıpta kullanılan bitkilerin antidiarhoeik etkisinin analizi.” Rev. Saude Publica. 1995; 29 (6): 428-33.
        Lin, J. ve ark. “Zulu geleneksel şifacılar tarafından kullanılan bazı şifalı bitkilerin ishal önleyici değerlendirmesi.” J. Ethnopharmacol. 2002; 79 (1): 53-6.
        Lutterodt, G. D. “Farelerde Psidium guajava yaprağının narkotik benzeri ekstreleriyle Microlax kaynaklı deneysel diyarenin inhibisyonu.” J. Ethnopharmacol. 1992; 37 (2): 151 - 7.
        Lutterodt, G. D. “Akut diyare hastalığının tedavisinde Psidium guajava yaprağı ekstraktlarının olası bir etki şekli olarak queretin tarafından asetilkolinin gastrointestinal salımının engellenmesi.” J. Ethnopharmcol. 1989; 25 (3): 235-47.
        Coutino-Rodriguez, R., ve ark., “Gastrointestinal aktiviteye sahip meyvelerde konuşulanlar: Escherichia coli O157: H7'nin hemaglutinleştirici özelliğine katılımları.” Arch. Med. Res. 2001; 32 (4): 251-7.
        Abdelrahim, S. I. ve ark. “Psidium guajava L.'nin antimikrobiyal aktivitesi” Fitoterapia 2002; 73 (7-8): 713-5.
        Holetz, F. B., vd. “Brezilya halk tıbbında bulaşıcı hastalıkların tedavisi için kullanılan bazı bitkilerin taranması.” Mem. Öğr. Oswaldo Cruz 2002; 97 (7): 1027-31.
        Caceres, A., ve ark. “Guatemala'da gastrointestinal bozuklukların tedavisinde kullanılan bitkiler. 1. 84 bitkinin enterobakterilere karşı taranması. ”J. Ethnopharmacol. 1990; 30 (1): 55-73.
        Garcia, S., vd., "Şifalı bitki özleri ile büyümenin inhibisyonu, enterotoksin üretimi ve Clostridium perfringens'in spor oluşumu". J. Food Prot. 2002; 65 (10): 1667-9.
        Tona, L., ve ark. “Kinşasa, Kongo'da kullanılan bazı antidiarhoeal geleneksel preparatlardan ekstraktların antiamoebik ve spazmolitik aktiviteleri.” Phytomedicine 2000; 7 (1): 31 - 8.
        Tona, L., ve ark. “Bazı Kongolu şifalı bitkilerin antiamoebik ve fitokimyasal taraması.” J. Ethnopharmacol. 1998; 61 (1): 57-65.
        Nundkumar, N., ve ark. “Zulu halk hekimliğinde antimalarial ilaç olarak kullanılan bazı Güney Afrika şifalı bitkilerinin antiplazmodial özellikleri üzerine çalışmalar.” Yöntemler Exp. Clin. Pharmacol. 2002; 24 (7): 397-401 sayılı belge.
        Yamashiro, S., ve ark. “Psidium guajava L. ve Limonium wrigth II, Okinawan şifalı bitkilerinden elde edilen ekstraktların perfüze sıçan kalplerinde iskemi-reperfüzyon hasarına karşı kardiyoprotektif etkileri.” Farmakoloji 2003; 67 (3): 128 - 35.
        Singh, R. B., vd. “Guava meyve alımı kan basıncını ve kan lipitlerini azaltabilir mi?” J. Hum Hypertens. 1993; 7 (1): 33-8.
        Singh, R. B., vd. “Guava alımının serum toplam ve yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeyleri ve sistemik kan basıncı üzerindeki etkileri.” Am. J. Cardiol. 1992; 70 (15): 1287 - 91'de açıklanmaktadır.
        Shaheen, H. M., ve ark. “Psidium guajava'nın etkisi farelerde merkezi sinir sisteminin bazı yönlerine bırakıyor.” Phytother. Res. 2000; 14 (2): 107-11.
        Lutterodt, G. D., vd. “Psidium guajava yapraklarından gelen narkotik benzeri bir ilkenin farelerin lokomotor aktivitesi üzerindeki etkiler.” J. Ethnopharmacol. 1988; 24 (2-3): 219-31.
        Jaiarj, P., ve ark. “Psidium guajava Linn'in anticough ve antimikrobiyal aktiviteleri. yaprak ekstresi. ”J. Ethnopharmacol. 1999; 67 (2): 203-12.
        Cheng, J. T., ve ark. “Guava suyunun farelerde ve insanlarda hipoglisemik etkisi.” Am. J. Clin. Med. 1983; 11 (1-4): 74-6.
        Roman-Ramos, R., ve ark. "Bazı yenilebilir bitkilerin anti-hiperglisemik etkisi." J. Ethnopharmacol. 1995.
        Konu murattt tarafından (https://bitkiseltedavi.net/vb5/member/13772-murattt Saat 10 Haziran 2019, 16:56 ) değiştirilmiştir.

        Yorum yap

        Hazırlanıyor...
        X